Temele de calitate dau şi PSD-urile


Astăzi SmashingMagazine a mai aruncat spre nou cu o temă gratuită. O vedeţi mai jos. Poate puţin cam încărcată după gusturile mele, dar pentru multe bloguri personale – şi nu numai – merge. Partea frumoasă este că tema oferă şi fişierul PSD care permite, celor care ştiu mânui Photoshop-ul, să dea alte culori, dar chiar şi să schimbe anumite elemente grafice. Una dintre problemele cu temele de succes este că după câteva timp vezi zeci, sute de bloguri parcă trase la indigo. De aceea, în opinia mea, temele PSD cele mai bune sunt cele care dau posibilitatea modificării, cât de cât, a designului iniţial.

img19

Pentru multe teme aceasta înseamnă de regulă o imagine în header care fie poate fi schimbată (e una), fie alternată aleator (din n imagini). Tot e ceva. Alte teme vin în nuanţe diferite. E bine şi asta. Dar cel mai bine după mine este atunci când autorul oferă fişierul PSD al temei (sau măcar a părţii cu logo). De ce? Pentru că acesta oferă tema pe straturi (layere) permiţând mult mai uşor introducerea sau scoaterea unor elemente, precum şi modificarea nuanţelor, tonurilor, după propriile gusturi. Am să vă dau un exemplu. O temă pe care am remarcat-o de mai mult timp: Amazing Grace. O vedeţi mică, în stânga. Am putut-o cu uşurinţă "adopta" pe albastru la un alt sit, captura mai mare din dreapta.

img21

Având totul separat pe layer-e a fost simplu să umblu la culori sau să schimb imaginile folosite implicit de temă. Altă viaţă! Sper ca în curând cât mai multe teme să apară publicate cu fişierul PSD.

img22

Un alt lucru care îmi place la tema amintită mai sus este că permite eliminarea referinţelor spre autor. Desigur, e frumos să laşi acolo un linkback, dar aceasta ar trebui să fie la opţiunea ta, sau să poţi muta linkul de exemplu în pagina Despre, să nu fie neapărat pe toate paginile. Ce altceva mai face o temă de calitate? Desigur, să meargă la fel de bine sub orice navigator (câte teme nu am încercat şi sub unul dintre navigatoarele importante arată… câş); să fie bine gândite din perspectiva SEO; să admită widgeturi, taguri, avataruri (da… nu toate suportă implicit); să aibă acel element (acele elemente) care să scoată designul din tiparele banale ultracunoscute. Voi mai aveţi alte criterii?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *