WP: teme, configurări, gunoaie…


Fanii WordPress au experimentat, sunt sigur, importanţa unui director centralizat de pluginuri chiar pe WordPress.org. Înştiinţarea despre noi versiuni şi actualizarea din back-end direct sunt nişte avantaje considerabile. Oare la fel de important va deveni şi directorul centralizat de teme? Să sperăm. El nu conţine pentru moment nici măcar o duzină de teme. În timp ele se vor înmulţi şi să sperăm că un rol esenţial îl va avea comunitatea, "sancţionând" teme de slabă calitate.

img61

În cazul pluginurilor, era enervant să tot verifici dacă a mai apărut vreo versiune mai nouă. Unde mai pui că pluginul putea fi în engleză, dar situl producătorului în germană sau rusă. Iar dacă îi mai şi schimba locul în sit… Avantajul folosirii sitului WordPress.org pentru pluginuri şi teme nu este evident totuşi tuturor, mulţi dorind încă să îşi facă pe seama lor trafic. Dar, cu speranţa maturizării, vom vedea cel puţin producţiile mai importante centralizate.

Acum să ne îndreptăm puţin atenţia asupra recentei versiuni, cu numărul 2.6. Probabil cei mai mulţi nu se uită la tabelele MySQL, dar există acolo un efect de cei mai mulţi nedorit: încărcarea tabelei wp_posts cu un număr ce poate varia de la zeci la sute (ori mii) de înregistrări inutile. Vedeţi mai jos, cele post-fixate cu –autosave, respectiv cu -revision-x. De fiecare dată când trece un anumit număr de secunde, WordPress face autosalvare… problema e că le reţine într-o înregistrare separată, nu suprapune. Apoi e şirul de revision-uri, practic inutile pentru cei mai mulţi dintre noi, care fie suntem singurii autori ai unui blog, fie fiecare autor îşi vede strict de articolele lui. Facilitatea introdusă de 2.6 de istorie a versiunilor e utilă strict acelor bloguri unde mai multe persoane (minim două) lucrează pe aceleaşi articole. Şi atunci de ce WordPress nu a introdus undeva o opţiune de dezactivare a istoriei versiunilor unui articol? Probabil ca să justifice 2.6.1 🙂 .

img62

Până atunci există o soluţie, care presupune intrarea (editarea) în wp-config.php. Prima linie (atenţie să fie apostroful apostrof) dezactivează facilitatea istoriei versiunilor. A doua nu dezactivează nimic, ci prelungeşte foarte mult timpul de autosalvare, scăzând deci riscul să apară o nouă înregistrare în baza de date. Atenţie: aceasta înseamnă că va trebui să vă salvaţi Dvs mai des articolele, dacă le redactaţi online, din back-end-ul WP.

define('WP_POST_REVISIONS', false);
define('AUTOSAVE_INTERVAL', 600000);

Sunt unii care spun: ei şi ce că se adaugă nişte linii în tabela MySQL? Doar poate duce zeci de mii de înregistrări. Probabil că nu e o mare pierdere de viteză sau de procesor. Dar sunt tot mai multe glasurile nemulţumite de "gunoiul" ce se strânge în WordPress. Sunt atâtea pluginuri care nu au funcţie de dezinstalare, lăsându-şi în wp_options zeci, sute de înregistrări inutile. Acum strânge gunoi şi wp_posts. Sunt apoi pluginuri ce adaugă chiar tabele noi şi nu le dezinstalează (sau utilizatorul WP şterge pluginul fără să apeleze înainte la dezinstalare). Aşa se face că în câţiva ani de folosit WordPress un procent poate semnificativ din informaţiile din baza de date sunt inutile, dacă nu chiar încurcă. Aşa se face că ne putem aştepta, în viitorul nu ştiu cât de apropiat, să apară pluginuri care – aşa cum în Windows sunt programe de curăţire pe HDD sau între regiştri – să facă curăţenie în baza de date WP.

Închei recomandându-vă un articol foarte bun apărut pe Digital Inspiration: WordPress Tips + Things You Can Do After Installing WordPress. Puteţi afla de acolo cum să stabiliţi un alt director pentru publicarea imaginilor sau a directorului wp-content. Şi alte lucruri interesante.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. cristi spune:

    Foarte util acest articol, dar as fi vrut sa fie mai detaliat la partea cu descarcarea „gunoiului” din WordPress. Eu sunt unul dintre cei multi care nu se uita la tabelele MySQL. Nu stiu si ma tem sa nu stric ceva, sper sa apara un plugin care sa faca curatenie in WP.

  2. radu.capan spune:

    Si eu sper sa apara un plugin specializat in curatenie. Cat despre prezentarea tabelelor, am retinut sugestia. Am scris candva (aici) despre vechea structura, dar ar fi cazul de scris si despre cea actuala (2.6 acum).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *