Google şi cărţile româneşti


Probabil vă amintiţi că anul trecut, în decembrie, mai multe publicaţii, inclusiv non-tehnice (exemplu), scriau despre lansarea serviciului Google de căutare în cărţi în limba română. Serviciul se găseşte online la books.google.ro şi, căutând în el la distracţie, am găsit o carte în care se vorbeşte de "marele capan din Ţarigrad" 🙂 . Ochey, trecem mai departe. Cât de mult a progresat serviciul în şase luni?

img2

Din păcate mult prea puţin. Să vedem pe scurt – pentru cei care nu ştiu – ce ar trebui să ne ofere acest serviciu:

– posibilitatea de a căuta în(tre) cărţi, inclusiv cu filtrare de autor şi editură
– indexul ar trebui să conţină un număr impresionant de volume, unele cărţi cu conţinutul integral, altele parţial, iar altele deloc
– în unele cazuri se returnează câteva rânduri, ce răspund interogării, chiar dacă apoi cartea cu pricina nu afişează nici măcar o pagină
– instrumentul e excelent într-o muncă de documentare, fie ea literară sau tehnică
– cu un cont Google îţi poţi crea o bibliotecă online, respectiv un index online al cărţilor disponibile offline (adică în bibliotecă)
– există şi o dimensiune cumva socială, doar că în loc de comentarii avem posibilitatea scrierii de recenzii, precum şi de notare
– pentru biblioteca proprie se oferă un RSS, la care se pot eventual abona prietenii

img3

Contribuţia editurilor româneşti este încă insuficient de mică pentru ca Google Book Search să nască prea mare interes pentru noi. Am încercat însă cu câteva cărţi pe care le am în limba engleză: am indicat ISBN-ul şi toate au fost găsite imediat, iar unele dintre cărţi am descoperit că sunt disponibile via Google chiar şi în procent de 90%! La cărţile româneşti, în majoritatea cazurilor încercarea de indicare de ISBN… provoacă eroare. E ciudat. Ar trebui să spună simplu: "nu am găsit cartea" şi nu "The server encountered an error and could not complete your request". Am găsit însă şi câteva cărţi româneşti, dar fără coperţi (Google punând implicit o copertă unicolor).

Testul meu de bibliotecă online îl găsiţi aici. Concluzia: Google Book Search e aproape inutil pentru literatura în limba română. Mult, mult mai multe şanse de reuşită ai căutând pe Scribd.com. Dacă însă aveţi cărţi în limba engleză, puteţi încerca să vă realizaţi o replică online. Sau dacă aveţi ceva de căutat în cărţi în limba engleză.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Lucian spune:

    O foarte mică corectură pe care vă rog să nu o publicaţi: oraşul se numeste „Ţarigrad”, fară „n” (adică nu „Ţaringrad”) si e numele cu etimon slavon al Constantinopolului din română.

  2. radu.capan spune:

    Ups, am pus o litera in plus! Corectat-am.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *