Delicious: Adio puncte


Fostul Del.icio.us a devenit Delicios.com, pierzând punctuleţele derutante. Zilele acestea TechCrunch lua produsul Yahoo la bani mărunţi pentru întârzierea lansării versiunii 2.0 şi iată că ea a sosit. Pentru cei care nu cunosc situl e vorba de un sistem de semne de carte, una dintre cele mai de succes webaplicaţii de la (cumpărată de fapt de) Yahoo. Ce aduce nou Delicious 2.0? Îmbunătăţiri pe ici pe colo, lista completă găsindu-se aici.

img85

Şi ca să lămuresc captura: m-am uitat din curiozitate câţi au pus semn de carte (bookmark) la CNet.ro. Puţini, 11 persoane mai exact (între care ultima sunt eu), pe lângă 56 de semne de carte puse la anumite articole. Ceea ce recunosc că m-a distrat a fost nu opinia despre situl nostru "super site despre internet software" (mulţumim!) ci cea scrisă la 15 eptembrie 2007: "un site, catolic dar foarte interesant" 🙂 . Nu e prima oară când găsesc pe net o astfel de punere a problemei, în opoziţie: catolic, dar interesant/bun/fain… De ce cred oare unii că în calea calităţii unui sit ar putea sta catolicismul lui? Dar să punem punct părţii "religioase".

Noul Delicious se mişcă foarte bine şi dacă folosiţi Firefox ar fi bine să folosiţi şi suplimentul special, care vă permite să adăugaţi foarte uşor un semn de carte. Dacă nu doriţi suplimentul puteţi apela la un bookmarklet. Revenind la ideea sitului, Delicious e un fel de Digg, doar că aici e construit într-un mod mai involuntar: prin semne de carte. Sunt sigur că majoritatea dintre noi, când facem un bookmark (pe Delicious) o facem strict din motive personale, pentru că dorim să regăsim acea pagină. Dar per ansamblu vorbind, e evident că o pagină "memorabilă" pentru 1000 de internauţi trebuie că e de interes şi pentru alţii. Tocmai de aceea prima pagină la Delicious ne prezintă semnele de carte fierbinţi ale momentului. Şi folosind tagurile din dreapta putem orienta selecţia spre ariile noastre de interes.

img86

Aş mai evidenţia faptul că situl oferă diverse RSS-uri. De exemplu RSS pentru semnele de carte ale unui utilizator. Dacă vă plac descoperirile de pe web ale prietenului Dvs, abonaţi-vă la RSS-ul său de pe Delicious. Dacă sunteţi webmasterul unui anumit sit, puneţi semn de carte la el apoi abonaţi-vă la fluxul RSS creat pe Delicious pentru acel sit. Astfel veţi şti când alţii vor pune semn de carte la situl Dvs. În fine, dacă vă interesează global ce găseşte lumea ca interesant, puteţi să vă abonaţi la RSS-ul general.

Dacă nu l-aţi folosit până acum, merită să încercaţi acum. Personal designul nu îmi place absolut deloc (îl găsesc oribil, demodat, prea tăios şi banal), dar funcţionalităţile sunt cele ce contează. Sistemul de taguri… viteza de navigare şi căutare… sunt atuuri considerabile. Închei aici cu o prezentare promoţională realizată chiar de Delicious.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. PiticStyle spune:

  Da initial si eu am crezut ca e catolic si ma uitam debusolat cum de scrieti despre Soft & Hard cand in titlu e „Catholica NETwork” 🙂 confuzie..

 2. radu.capan spune:

  Acum nu as vrea sa sporesc confuzia 🙂 dar acesta este un sit catolic. A se citi sus (Catholica NETwork) si jos (proiect al Departamentului Media al Conferintei Episcopilor Catolici din Romania). E un proiect cat se poate de catolic. Doar ca e dedicat tehnologiei, care nu are confesiune.

  CNet.ro face parte dintr-un lant catolic de situri, precum Catholica.ro, ProFamilia.ro…

 3. PiticStyle spune:

  Multumesc de lamuriri, referitor la Delicios (noua denumire) il folosesc de 2 ani si e printre cei mai bun reffer`ari!

 4. Susanu spune:

  Mda. Nu mi se pare prea inspirata schimbarea mai ales ca numele site-ului (del.icio.us) era unul original. Acum delicious.com e un site ca oricare altul. Despre design pot spune ca acum e mai organizat, sectiunile sunt mai clar delimitate.

 5. Andrei D spune:

  Imi permit o paranteza si spun: nu ma mai mira cat de deschis si liberal a devenit catolicismul in ultimii 10-15 ani… Din multe puncte de vedere, inclusiv tehnologiile de ultima ora si aplicatiile lor. E ceva mai mult decat dogma si traditii, dovada si CNet.ro.
  Tin minte ca si eu am fost derutat prima data… am cautat oarece de ordin tehnic pe Google si am nimerit aici.
  M-asteptam sa gasesc cel putin un Pater Noster si-un confesional online… dar nu. :))


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *