Instalarea unui stil în phpBB3


Am văzut recent cum se instalează phpBB3 şi cum se actualizează. Continuarea firească este instalarea unei teme, pentru a nu rămâne blocaţi în cel standard. Să spunem pentru începători că, dacă de exemplu la WordPress avem pluginuri şi teme, la Firefox avem suplimente şi teme, la phpBB3 avem mod-uri (de la mod-ifications) şi stiluri (styles). Problema este că situl phpBB.com nu include la această oră un director de teme compatibile cu versiunea 3, doar cu versiunea 2, aşa că recomandarea mea merge spre phpBB3styles.net. Pe acest sit găsiţi sute de teme, pe care le descărcaţi sub forma unei arhive zip. Înainte de descărcare vedeţi stilul cu pricină în acţiune dând click pe Styles Demo.

img88

O temă vine deci ca o arhivă pe care o veţi descărca local. Conţinutul arhivei trebuie mutat pe server în directorul styles, astfel ca într-un folder ce poartă numele temei (puteţi pune desigur ce doriţi dvs ca nume la folder) să fie structura de directoare ca mai jos, conţinând folderele imageset, template şi theme. Primul director conţine setul de imagini ce ţine de funcţionalităţile forumului. Vedeţi un director en: acolo se află de regulă butoanele cu text în engleză. Veţi găsi uneori astfel de butoane şi în directorul imageset. Dacă descărcaţi o temă românească va avea directorul ro. Altfel, pentru a folosi forumul cu setarea de limbă română va trebui să creaţi Dvs un director ro în imageset şi în cel mai rău caz să copiaţi imaginile din en. Spun în cel mai rău caz, pentru că în cel bun tema pune la dispoziţie un fişier PSD cu butoanele şi Dvs le puteţi atunci genera în română (traducând de exemplu NEW TOPIC cu TOPIC NOU) şi pune acelea în ro. Următorul director, template, conţine o serie de fişiere HTML care descriu practic stilul (tema). În fine, directorul theme include CSS-urile folosite de temă precum şi imaginile acesteia. Reţineţi deci: în imageset sunt imaginile ce ţin de funcţionalitatea forumului, pe când în theme/images sunt cele ce ţin de designul temei.

img89

Presupunând că aţi urcat tema şi aveţi şi directorul ro cu butoanele "traduse", nu mai rămâne decât să intraţi în panoul administratorului, de la Stiluri, unde veţi vedea că apare noua temă dar cere "instalarea". Daţi clickul cu pricina şi optaţi pentru activarea temei şi pentru ca să fie stilul standard. Puteţi reîncărca forumul pentru a-l vedea cu noua temă! Nu a fost greu… dar de fapt greul de abia acum începe. Dacă tema să pliază perfect peste nevoile Dvs atunci e bine… dar dacă nu trebuie să treceţi la următorul pas: modificarea unei teme! Vom vorbi separat despre acest subiect. Actualul l-aş încheia semnalând o facilitate ce mi-a plăcut mult: unele teme pot fi colorate după gust/chef cu ColorizeIt.com. Situl e în beta acum aşa că îl găsiţi dând click aici. Alegeţi phpBB 3 Styles şi veţi vedea câteva teme la care Dvs puteţi manipula culorile principale după cum doriţi. Umblând la o serie de slider-e veţi putea modifica o temă gri în una albastră, după cum puteţi vedea mai jos. Mi s-a părut cam frustrant modul de lucru al acestei aplicaţii (mi-a luat ceva timp până m-am prins ce trebuie să apăs, ce trebuie să trag, cum trebuie să fac)… dar de mers merge binişor. Dacă aveţi preferinţe pentru anumite culori merită să folosiţi acest instrument. Să sperăm că în timp tot mai multe teme vor permite astfel de "colorizări".

img90

Eu am folosit instrumentul la Forumul catolic găzduit de noi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *