CyberSearch: de la Awesome la Super-Awesome


Noua bară de adrese de la Firefox 3 mai este cunoscută şi ca Awesome Bar datorită puterii ei extraordinare: atunci când scrii o adresă caută cuvintele în istoria navigării şi în semnele de carte, uşurând extraordinar navigarea. Dar dacă credeaţi că bara FF3 nu mai poate fi îmbunătăţită… îmi pare rău să vă spun că v-aţi înşelat. Ryan de la Cybernetnews a dezvoltat suplimentul CyberSearch, iar unii dintre comentatori (de pe pagina suplimentului) o descriu ca fiind Super-Awesome.

img13

Există o problemă: suplimentul lui Ryan, deşi e dezvoltat de câteva săptămâni şi are un succes teribil, nu a părăsit încă cutia de teste (sandbox) de la Firefox, aşa că pentru a-l instala va trebui să aveţi un cont deschis pe Mozilla.org. "Efortul" merită. Eu m-am obişnuit atât de mult cu acest supliment încât mi-e greu să îmi închipui navigarea fără el. Foarte pe scurt spus, acest plugin dă o lovitură serioasă lui Google 😉 . Cum aşa? Mută căutările în bara de adrese şi nu mai trebuie să treci prin Google pentru a ajunge la anumite destinaţii. Desigur, Firefox are şi căutare "I feel lucky", dar cu CyberSearch multe din căutările pe Google se fac în spaţiul de sus al navigatorului, nu în pagină.

Vedeţi captura de mai sus şi următoarele: ajunge să scriu numele sitului şi apoi ce doresc să caut în acel sit. Nu, nu se va face căutare cu motorul sitului respectiv, ci căutare cu Google, limitată la acel sit. Când ştiu măcar aproximativ ce vreau (pe ce sit, ce articol) ajung în câteva secunde cu acest supliment. Şi pe CNet.ro (sau alte situri de care mă ocup) m-am obişnuit să navighez rapid cu acest supliment.

img14 img15

Desigur, puteţi căuta şi generic pe Google, scriind simplu g şi cuvintele cheie (iar dacă scrieţi #2 treceţi la pagina a doua de rezultate… şi tot aşa mai departe). Pot căuta şi imagini pe Google şi un mic (uneori inutil) preview apare în loc de favicon-uri la rezultate. Suplimentul Cybersearch are încorporate tot felul de servicii Google gata să fie folosite.

img16 img17

Vă puteţi defini cuvinte cheie pentru căutări uzuale. Suplimentul foloseşte deja IMDB pentru IMDB.com şi W pentru Wikipedia. Foarte uşor ne putem defini propriile cuvinte cheie. De exemplu eu folosesc WR pentru căutare pe Wikipedia în limba română. Vedeţi capturile de mai jos. Ah, şi dacă galbenul vă enervează, să ştiţi că nu e implicit: am ales eu culoarea, la întâmplare. Puteţi din extensie opta pentru ce culoare doriţi Dvs. Eu am ales să pun o culoare pentru a-mi fi mai clar când lista de sub bara de adrese e generată nativ de Firefox 3 şi când e generată de excelentul supliment CyberSearch.

img18


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Ken spune:

    Excelent suplimentul. Salveaza o groaza de timp la cautari! Multumim pentru prezentarea lui!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *