Ce înseamnă „bleed”?


Termenul de "bleed", folosit în industria tiparului, este distanţa de la marginea ce urmează a fi tăiată la formatul finit (dimensiunea finală a lucrării) şi până la limita documentului brut.

Orice element (imagine, textură, formă geometrică etc.) ce intră în contact cu marginea documentului, trebuie prelungit cu aproximativ 3-5 mm până la extremitatea fişierului brut, ţinând seama de tăierea cu ghilotina (maşină profesională de tăiat hârtie) ce se va produce după tipărirea şi finisarea lucrării în tipografie. Când este vorba despre text, acesta se poziţionează în lucrare, de la formatul finit spre interior, cu minim 3-5 mm, pentru a nu se tăia în cuvinte.

img34

Există o mulţime de factori care acţionează asupra hârtiei (extinderea, contractarea, cerneala care se îmbibă, precizia ghilotinei etc.) ce fac ca tăierea să nu fie perfectă, ci cu o aproximare de 1-3 mm faţă de formatul finit.

Într-un montaj electronic, semnele de tăiere sunt cele care determină marginea pe unde se taie lucrarea. Este recomandat ca înainte de a realiza fişierul pentru tipar, utilizatorul să consulte angajaţii tipografiei în legătură cu fixarea semnelor, deoarece "bleed-ul" poate varia de la o imprimerie la alta.

Programul Adobe InDesign are opţiunea de a seta "bleed-ul" la opţiunea din meniu: New – Document, apoi "More Options" şi jos, în casetă, apare "Bleed and Slug". Când caseta are deja meniul pentru "Bleed and Slug", în loc de "More Options" apare "Fewer Options". La Corel Draw se poate regla "bleed-ul" din meniul: File – Print – Layout şi în partea de jos "Bleed Limit".

img35

Pentru restul programelor de tehnoredactare-DTP este indicat să se lase 3-5 mm în plus, pe margini, faţă de formatul finit al documentului, pentru ca la sfârşit să nu apară surprize în legătură cu elementele ce compun fişierul.

În funcţie de mărimea lucrării şi de locaţia tipăririi, dimensiunile "bleed-ului" sunt: în Europa 3-5 mm, pentru documentele foarte mari: postere, bannere etc.: 10-15 mm, iar în Statele Unite şi Marea Britanie standardul este 1/8 inch.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (12 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. koko spune:

    Pentru cei care nu stiu, bleed-ul se lasa pentru orice material care intra sub ghilotina, nu si pentru printuri pe comatex, poliplan, etc. materiale ce nu se baga la ghilotina…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *