Pluginuri jQuery pentru date


Despre jQuery şi date am scris cel puţin în mai a.c., dacă nu şi cu alte ocazii. Vă invit să mai vedem câteva soluţii. Voi începe de la cea – cică – oficială, fiind inclusă în pachetul jQuery UI. Numele pluginului este Datepicker şi dacă veţi urma linkul tocmai dat veţi găsi o pagină cu multe, multe demonstraţii. Personal cel mai mult îmi displace… aspectul (şi cei mai mulţi folosim jQuery tocmai pentru că arată bine, pe lângă că face lucrurile mai rapide, pentru internautul vizitator în special). Dar lista de facilităţi e impresionantă.

img31

Poate fi afişat deasupra (plutind) în pagină sau gen pop-up. Se poate folosi şi pentru indicarea unor intervale (cu două dar chiar şi cu o singură invocăre! foarte elegant şi redus ca spaţiu). Se pot bloca anumite perioade sau anumite zile (util dacă de exemplu vreţi să permită alegerea doar a zilelor începând de mâine, sau doar a duminicilor dintre 2010 şi 2020, sau mai ştiu eu ce cazuri ne putem imagina). Se poate naviga din taste în calendar! Pluginul e în plus atractiv dat fiind că e deja "localizat" în limba română şi în zeci de alte limbi (chiar dacă noi nu zicem Julie şi Junie ci Iulie şi Iunie). Nu am găsit la o primă privire, dar cred că şi culorile sunt modificabile via CSS.

O altă recomandare este… un plugin cu acelaşi nume dar scris puţin diferit: jQuery datePicker. Acesta nu a mai cunoscut progrese din toamna anului trecut, dar să sperăm că nu i s-a pus cruce. Este un plugin mai simplu, dar acoperind totuşi nevoile de bază (inclusiv interval, nu doar o dată). Şi acest plugin poate fi "tradus", folosind un fişier locale.js. Nu ştiu dacă exită versiune română, dar la nevoie se poate traduce acel fişier locale din limba care vă convine.

img32

Şi ajung la ultima recomandare. Am scris recent despre Eyecon.ro, unde Ştefan Petre scrie nişte pluginuri jQuery şi estetice şi utile. Iată că la sfârşitul lunii iulie a dat drumul unuia nou: Date Picker (să recapitulăm variaţiile Datapicker, datePicker şi Date Picker… oare chiar s-a terminat limba engleză 😉 ). Şi acesta funcţionează inline (flat mode, adică în pagină), dar şi plutind lângă diverse controale. Ce mi s-a părut unic e posibilitatea de a selecta mai multe date! (Săgeţile stânga-dreapta arată foarte ciudat…)

img33


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *