cooliris şi produsele anexe


Despre Cooliris Previews am mai scris în trecut, între timp schimbându-şi numele în CoolPreviews (folosesc zi de zi acest supliment excelent). Iar fostul PicLens, atins în treacăt aici, a devenit simplu cooliris. Dacă veţi merge la pagina tocmai indicată veţi vedea (click pe Play Guided Tour) un material introdutiv elocvent. Pe scurt spus, e vorba de un mod impresionant vizual de expunere de imagini şi clipuri video, într-un spaţiu 3D amintind de filmele ştiinţifico-fantastice. Cu o conexiune bună, experienţele de acest gen pot fi însă cât se poate de actuale.

img114

Ceea ce aş dori să subliniez este însă că există şi câteva produse/instrumente anexe care ar putea fi mai puţin cunoscute. De exemplu, dacă aveţi un sit unde conţinutul de imagini este mare (un sit personal cu fotografii, poate un portofoliu), puteţi să faceţi situl Dvs „compatibil” cu cooliris, astfel ca vizitatorii sitului Dvs să se bucure de experienţa 3D dacă au instalat suplimentul. Există două variante: cea uşoară, fără un control prea mare şi funcţională doar în anumite cazuri (situl vă va fi „răsfoit” şi se va încerca crearea XML-ului de folosit pe sit, împreună cu un cod); şi cea grea, care presupune programare, pentru a crea un feed RSS media şi alţi paşi. Cei care folosesc WordPress, pot încerca pluginul special. Mai există o alternativă pentru webmasteri: PicLens Publisher. Acesta permite crearea de galerii de imagini care sunt compatibile cu cooliris dar, un lucru notabil, funcţionează şi fără (adică utilizatorul va avea o experienţă întrucâtva similară, evident nu la aceeaşi parametri de performanţă). Spre exemplificare a fost creat acest sit – daţi click pe linkul unde scrie slide show powered by PicLensLite.

În fine, un ultim produs pe care doresc să îl notez aici este un plugin pentru… PowerPoint! De ce aşa ceva? Conform blogului firmei, au fost multe persoane care şi-au exprimar dorinţa de a avea „peretele” 3D disponibil şi pentru prezentări PowerPoint. Acest plugin apelează la un tertip simplist, dar rezolvă parţial doleanţele. Practic el permite exportarea slide-urilor într-un set de pagini web pe care, aţi ghicit, merge suplimentul cooliris. E neplăcut faptul că dacă ai o modificare de făcut în aplicaţie trebuie să regenerezi setul HTML, dar dacă prezentarea e în formă finală e clar că prezentarea „rupe gura” cu dimensiunea ei 3D.

img115

La final o reamintire a puterii cooliris pentru cei care nu au dorit să părăsească situl pentru a se lămuri. (Din păcate pentru addonul PowerPoint nu am găsit un clip video.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Apollinaire spune:

    Superb cooliris, il folosesc si eu. Are insa un dezavantaj major (din punctul meu de vedere): nu reusesc (sau nu stiu cum) sa il fac sa functioneze in Flock. In Firefox si IE merge insa excelent.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *