Photosynth s-a lansat


Am menţionat prima oară proiectul Photosynth al Microsoft în iulie 2007 (vezi aici). Proiectul a devenit zilele trecute gata pentru publicul larg iar după mine e un început bun. Să ne reamintim pe scurt despre ce e vorba. Există online miliarde de poze. Unele obiective (în speţă cele turistice) sunt "surprinse" din nenumărate unghiuri. Cum ar fi ca ele să reconstruiască virtual obiectivul real? De la teorie la practică a fost nevoie de vreo doi ani… Şi până ca lucrurile să meargă ca unse va mai trece desigur o perioadă. Dar să privim partea plină a paharului.

img175

Mai întâi să lămurim de ce aveţi nevoie: de un plugin, care pentru moment merge sub Internet Explorer şi Firefox (bravo Microsoft pentru că ai ţinut cont şi de fanii FF). Dacă aţi instalat pluginul puteţi începe vizitarea synth-urilor, precum cel dedicat Taj Mahal-ului sau Statuii Libertăţii. Nu uitaţi: ceea ce aveţi în faţă sunt fotografii parţial suprapuse: vă puteţi deplasa în stânga sau în dreapta, inclusiv faţă-spate, "sărind" practic dintr-o fotografie în alta. Dacă cineva a suprins un detaliu şi este inclus în synth atunci îl veţi putea vedea. Puteţi folosi scroll-ul de la mouse pentru zoom in şi out. De asemenea aveţi un inel pe ecran, în partea centrală, pentru rotire.

img176

Veştile bune nu se opresc aici: puteţi crea propriile synth-uri. Aveţi nevoie de un cont Live ID (ex: o adresă hotmail) şi Microsoft vă pune la dispoziţie… 20GB spaţiu. Uau, uau, uau… Iar eu plătesc câteva mii de RON pentru câţiva Giga? Evident, spaţiul poate fi folosit exclusiv pentru synth-uri. Nu puteam să nu testez produsul aşa că am încărcat două seturi de imagini circulare, ce dau o panoramă (Photosynth nu este dedicat special panoramelor, dar cere imagini cu un grad de suprapunere). Testele mele nu au dat rezultate prea bune, probabil nerespectând cerinţele. Atât parcul cât şi piaţa au ieşit segmentate: Photosynth nu şi-a dat seama că reprezintă un unic "peisaj", împărţind în 3-4 zone. Dar repet, se poate să nu fie de vină produsul ci fotografiile mele (trebuie luate muuuulte, din aproape în aproape, probabil mai multe decât la panorame). De fapt un lucru m-a uimit mult la testul cu piaţa. Am pus printre fotografiile circulare şi una în care stau cu soţia pe marginea fântânii: Photosynth a recunoscut partea îngustă a turnului din spatele soclului statuii! O bucată doar dar a făcut un match-ing corect!

img177

Dacă vreţi să experimentaţi şi Dvs, urmăriţi mai înainte materialul video următor pentru clarificare. Şi atenţie, mare atenţie: la mine cel puţin, când aveam deschis un synth procesorul stătea aproape permanent la 98%. Cum închideam, revenea la normal. Bucuraţi-vă de synth-uri dar când vreţi să treceţi la altceva închideţi fereastra/tabul. Iar acum vizionare plăcută!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Viorel Sfetea spune:

  Din pacate s-au oprit cu ganditul doar la userii FF de pe Windows.

  Folosesc Ubuntu si, daca intru pe pagina, ma anunta ca „they’re not cool enough to run on my system”, dar ca vor avea o versiune pentru Mac in curand 🙂 .

 2. radu.capan spune:

  Incet… incet… vor deveni poate „cool enough”.

 3. Viorel Sfetea spune:

  Ma indoiesc sincer. Pentru mine este clar ca nu targheteaza sistemele de operare non-comerciale cu acest serviciu (lucru care mi se pare o mare greseala).

  Pentru ei, un sistem de operare care nu e Windows, este, in mod sigur, MacOS (ma refer la mesajul de eroare afisat).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *