QuarkXPress 6 – Adăugarea, multiplicarea sau ştergerea de pagini master


Orice utilizator al programului QuarkXPress trebuie să ştie că există diferenţă între pagini master (master pages) şi pagini document (document pages). Paginile master sunt paginile de bază folosite ca model pentru mai multe pagini ce au material comun. Orice element (imagine, text, grafică etc.) ce apare într-o pagină master va apărea automat pe mai multe pagini, şi conţine, de obicei, antete, numere de pagină etc.

img209

QuarkXPress poate crea automat mai multe pagini master, fiecare având obiecte şi margini diferite faţă de celelalte, numite "B-Master Page", "C-Master Page" etc. Totdeauna, la conceperea unui nou document (din meniu: File – New – Project sau din taste: Ctrl+N), programul creează automat "A-Master Page", având dimensiunile stabilite de rubrica "New Project".

Pentru a putea adăuga, multiplica sau şterge pagini master, se dă click pe meniul de sus Window – Show Page Layout sau direct cu tasta F4, iar în dreapta ecranului apare rubrica "Page Layout" (imaginea 1). Butoanele din rubrică (dacă se ţine câteva secunde mouse-ul deasupra unui buton, apare numele acestuia) sunt următoarele, de la stânga spre dreapta:

 • "Blank Single Page" – introduce o pagină nouă simplă;
 • "Blank Facing Page" – introduce o pagină faţă-în-faţă (tip carte);
 • "Blank Single Page" şi "Blank Facing Page" se pot adăuga atât în paginile-master cât şi în conţinutul documentului. (Atenţie! La un document cu pagini simple, în care opţiunea "Facing Pages" din rubrica "New Project" a fost debifată, butonul "Blank Facing Page" nu este activ.)
 • "Duplicate" – dublează pagina selectată;
 • "Section" – creează secţiune nouă. Secţiunile în fişier se pot realiza selectând o pagină (nu "Master Page"), apoi se apasă butonul "Section" şi astfel apare rubrica cu acelaşi nume, unde se fixează de la ce pagină începe secţiunea următoare (vezi imaginea 2).
 • "Delete" – şterge pagina selectată.

Când se şterge o pagină master, programul QuarXPress şterge automat toate elementele nemodificate existente în aceasta, din cadrul machetei paginilor documentului, ce au ca model respectiva "Master Page". De exemplu: "A-Master Page" conţine o boxă automată de text, iar în pagina 10 aceasta nu a fost modificată pe parcursul editării, astfel că acea boxă împreună cu textul din pagina 10, se şterg automat. În cazul în care boxa de text din pagina 10 a fost mutată, lărgită, micşorată, atunci boxa împreună cu textul rămân neschimbate.

img210


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. scumpica spune:

  O idee buna cea cu prezentarea Quarkxpresului. Si eu am inceput sa lucrez in Quarkxpress. Sunt incepatoare si as vrea sa stiu mai multe informatii 🙁 dar nu prea am de unde sa iau. Toate prezinta elementele de baza, dar practic cum se face o coperta de carte de exemplu nu stiu 🙁 .

 2. Ioachim Gherman spune:

  Voi prezenta curand si lucruri practice: exact cum se face un ziar, o carte, o revista, o coperta, insa mai intai doresc sa prezint elementele de baza pentru incepatorii care nu stiu sa lucreze deloc in QuarkXPress.
  Pentru realizarea unei coperti v-as recomanda programul Corel Draw 🙂 . E mult mai practic si mai rapid.

 3. Buna. Va rog mult sa imi ajutati stergerea de pagini master desi am facut greseala i-am dat un prieten si am observat era semn cand aparut desktop master. Doresc mult sa sterg imediat. Mii multumirii!

 4. many spune:

  Sunt incepatoare in lucrul cu QuarkExpress si as vrea sa numerotez paginile dintr-un document. E posibil sa fac asta dupa ce l-am creat? Pt. ca am lucrat mult la el si am inclus boxe text si imagini. Multumesc.

 5. Ioachim Gherman spune:

  Pentru Padure Gabriela: Imi cer scuze de intarzierea mare a raspunsurilor, insa banuiesc ca intre timp ati rezolvat problema. Oricum, raspund pentru cititorii care se vor lovi de aceasta problema: recomandarea mea este sa salvati o copie a documentului ca sa nu pierdeti tot ce ati lucrat, stergeti pagina master de care nu aveti nevoie (vezi Imaginea 1 – selectati pagina master – apoi apasati butonul Delete – ultimul din partea dreapta) si apoi daca totul e ok, salvati peste documentul original.
  Daca doriti sa o inlocuiti, in rubrica Window – Show Page Layout sau direct cu tasta F4 (Imaginea 1) trageti in jos cu mouse-ul (butonul din stanga) pagina master de care aveti nevoie pana se face albastra pagina din document pe care doriti sa o schimbati si lasati degetul de pe buton. Acum pagina respectiva ia modelul paginii master trase cu mouse-ul.

 6. Ioachim Gherman spune:

  Pentru many: Imi cer scuze de intarzierea raspunsului. Numerotarea paginilor am scris-o mai detaliat in articolul: http://www.cnet.ro/2008/08/31/quarkxpress-6-numerotarea-automata-a-paginilor-in-pagina-master/.
  Numerotarea paginilor pe sectiuni o gasiti explicata mai sus: selectati in rubrica „Page Layout” pagina de unde doriti sa inceapa o noua numerotare (sa fie albastra), apasati penultimul butonul „Section” si apare caseta din stanga imaginii 2. Se completeaza campurile – se apasa OK si vor aparea modificarile cu noua sectiune.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *