Firefox 3: competiţie de suplimente


Am avut intenţia de o săptămână să scriu despre Extend Firefox 3 Contest, care la 21 august şi-a anunţat câştigătorii. O fac cu întârziere presat de… următorul articol, pe care îl voi scrie imediat. Dar să vedem câştigătorii la categoria cele mai bune noi suplimente: Pencil, Tagmarks şi HandyTag.

img212

Primul, oricât de extraordinar este, are un public ţintă limitat, fiind – prefer să las în engleză – an opensource tool for making diagrams and GUI prototyping. Aveţi nevoie de aşa ceva? Atunci Pencil va fi de mare ajutor. Pentru ceilalţi… nu ajută la nimic. Tagmarks creşte numărul iconiţelor pentru punerea de semne de carte: implicit în Firefox este steaua galbenă, dar acest supliment mai adaugă o serie de simboluri grafice, permiţând o grupare (pe criterii ce le stabiliţi Dvs) a semnelor de carte. În fine, şi HandyTag lucrează tot cu semne de carte, oferind butoane cu sugestii pentru etichetarea (tag) lor. Personal nu am fost impresionat de nici unul dintre aceste suplimente. Mi-a atras însă atenţia unul dintre candidaţii la acest premiu: Devo. Dacă ştiţi Enso atunci ştiţi şi Devo. E vorba de un sistem de comenzi de data aceasta din navigator, care încearcă să se apropie mai mult de… comenzile umane. Este asignată tasta Shift+X (ceea ce e o alegere neinspirată, lovindu-mă mereu de probleme când vroiam să scriu de exemplu Windows XP) şi se pot defini şi comenzi proprii. Deşi am suplimentul instalat de câteva zile recunosc că nu am ajuns să îl folosesc prea mult… dar sună interesant!

img213

În fine, mai există şi categoria celor mai bune suplimente nu noi ci actualizate (pentru FF3). Câştigători au fost Read it Later, TagSifter şi Bookmark Previews. Am folosit Read it Later (versiunea nouă) câteva săptămâni. Cu succes. Dacă numărul de "salvări" este rezonabil, suplimentul este excelent. Pentru cei care însă pun semne de carte cu nemiluita (precum subsemnatul), suplimentul devine greu de folosit. Şi ca să închei, competiţia a mai avut un câştigător la categoria supliment pentru muzică: Fire.fm. Dacă sunteţi în căutarea unor suplimente merită să vedeţi lista câştigătorilor…

Iar la final o „meditaţie” asupra taburilor în Firefox şi cum s-ar putea îmbunătăţi lucrurile. Interesant.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *