Ubiquity: Firefox primeşte comenzi


Am văzut prin diverse articole de pe CNet.ro produse experimentale ale laboratoarelor Google, Microsoft, Yahoo… de nu şi Mozilla? Ieri a apărut un produs într-un stadiu ultra-primar (dacă se poate spune aşa) dar teribil de promiţător: Ubiquity. Am amintit chiar în articol anterior de suplimentul Devo, un fel de Enso adus în Firefox. Iată că Firefox e hotărât să ia problema comenzilor "umane" în mână cu un supliment-experiment propriu. Ubiquity e un proiect căruia îi doresc viaţă lungă pentru că într-adevăr se anunţă a fi revoluţionar.

img216

Vă invit să urmăriţi materialul video – cam lung – de mai jos. Veţi vedea acolo subliniată ideea… fragmentării internetului. Procesul de widgetizare (scuzaţi invenţia de cuvinte) a unor servicii tot nu rezolvă această problemă a fragmentării. Enso, dacă vă amintiţi de program, permite de exemplu dacă eşti în Photoshop şi vrei să faci lăţimea unei imagini egală cu 133+204+19 să nu trebuiască nici să calculezi, nici să lansezi calculatorul din Windows, ci să pui rezultatul – via Enso – direct acolo, din calcul. De când cu Launchy/Executor nici eu nu mai lansez aplicaţia calculator pentru calcule. Dar Ubiquity merge mult mai departe. Modul în care – de exemplu – uneşte navigarea cu scrierea unui email este impresionantă.

Dar haideţi să vedeţi materialul video de prezentare.

Căutările pe Google sau pe Wikipedia sunt acum mult uşurate. Îmi aminteşte într-un fel de minunatul supliment CyberSearch. Dar Ubiquity are avantajul net al folosirii unui spaţiu mai larg de afişare. În plus – oh, ce minunăţie! – permite scrierea de comenzi de către oricine doreşte! Desigur, trebuie puţine cunoştinţe de programare – vedeţi aici documentaţia – , dar fără prea mult efort se pot construi uşor nişte comenzi personalizate, pentru că sunt sigur că fiecare dintre noi are comenzile proprii pe care le-ar dori la îndemână. Scrieţi about:ubiquity în bara de adrese pentru a configura suplimentul şi pentru a vedea comenzile existente.

Toate bune şi frumoase dar produsul este – în testele mele cel puţin – instabil (aplicaţia moare uneori şi doar repornirea navigatorului o mai trezeşte la viaţă). Lucrul evident nu trebuie să mire dat fiind stadiul… ma mult de idee. Pentru moment nu îmi rămâne decât să aplaud cu toate mâinile (desigur două) şi să aştept cu nerăbdare versiunea 0.2 şi aşa mai departe. Sunt sigur că se va crea o comunitate de dezvoltatori de comenzi pentru Ubiquity şi vom avea o eficienţă tot mai mare în navigarea pe web. Felicitări laboratoarelor Mozilla pentru proiect!

img217


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Lord UnR34l spune:

    De abia astept sa fie mai stabil. Atunci probabil o sa trec si eu pe firefox daca nu cumva introduc si cei de la opera ceva asemanator. Inca o evolutie si revolutie web dupa parerea mea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *