Google: mici/mari noutăţi


Zilele acestea au adus multe mici modificări în serviciile Google. Unele vor fi pentru unii ceea ce aşteptau de mult, astfel că micile pot fi foarte bine de fapt marile noutăţi. Să începem cu subtitrările introduse în sfârşit pe YouTube. Google Video suporta aşa ceva, iar acum a venit rândul mai celebrului YouTube. Aceasta va încuraja mai mult dimensiunea (deja) universală a sitului de materiale video. Practic acum cei care publică clipuri pot publica lângă ele şi subtitrări în format SubViewer (*.SUB) şi SubRip (*.SRT). Aveţi aici detalii despre cum ar trebui să arate o titrare. Desigur, titrările sunt ceva opţional, ne mai spune help-ul YouTube, "but (you are) strongly encouraged to make your videos available to as many people as possible".

img226

Din punctul de vedere al "spectatorului", titrările se activează dând click pe săgeata roşie din dreapta-jos, şi apoi pe CC-ul roşu. Evident, foarte puţine clipuri au acum titrări, un exemplu fiind acest desen animat japonez. Limbile titrării vor apărea dând click pe săgeata neagră de lângă CC-ul roşu. Introducerea subtitrărilor va face mai relevantă căutarea printre materiale video. Până acum, singura informaţie pentru motorul de căutare era titlul şi descrierea clipului: titrarea va spune însă efectiv despre ce este clipul. Excelent!

În capturile de mai jos, preluate de pe blogul Google Operating System, vedem în acţiune alte două noutăţi: YouTube foloseşte acum Google Gears astfel că nu mai trebuie un soft special pentru încărcarea clipurilor mai mare de 100MB (sursa); în a doua captură vedeţi (jos) o bară ce apare la playlisturi, pentru o navigare mai uşoară între piese. Această facilitate e în probe deci probabil nu o veţi vedea în acţiune decât mai târziu, când va fi oficial adoptată. Oricum, sunt semne că la YouTube se lucrează (se termină vara… începe toamna… se reia lucrul?) ceea ce e îmbucurător.

img227

Schimbăm registrul şi trecem la o ştire de astăzi de pe TechCrunch: Google şi-a prelungit înţelegerea cu Mozilla din 2008 până în 2011. Google se asigură astfel că motorul de căutare instalat implicit de Firefox este Google, iar Mozilla are bani pentru a-şi continua proiectele (incluzând nu doar Firefox ci şi Thunderbird ş.a.). Nu se ştie suma, dar trebuie să fie mare. În 2006 de exemplu, Google a dat 57 de milioane de dolari, reprezentând 85% din venitul Mozilla în acel an. Cu o astfel de susţinere Firefox pare a fi de fapt navigatorul pe care Google (încă) nu îl are în portofoliu.

Zilele acestea au mai fost anunţuri despre diverse noutăţi (ex: Google AdSense – alaltăieri, Google Sites – ieri, Google Reader – azi, Google Mail – azi). Ultimul link, legat de Google Mail, anunţă şi o noutate din Google Calendar – dacă nu aţi observat, vorbeşte româneşte oficial de câteva luni. E vorba de posibilitatea unei reglări mai fine a alarmelor (memento-uri). Până acum aveai la dispoziţie câteva valori fixe, dar acum poţi alege cât vrei între 4 săptămâni şi 5 minute, fie şi 8 minute cum cerea cineva celor de la Google.

img228

În fine, închei semnalând introducerea unei noi comenzi la Google pentru traduceri de un cuvânt (unul, nu mai multe – pentru mai multe vedeţi traducătorul). Scrieţi translate A into B, unde A trebuie să fie un cuvânt iar B o limbă. Pentru moment nu sunt suportate toate perechile de limbi din traducătorul Google, deci merge doar pe limbile de circulaţie mai mare. Exemplu.

img229 img230


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. PiticStyle spune:

    Cred ca pana la finalul acestui an cu siguranta vom mai vedea multe noutati care sa ne faciliteze navigarea pe internet. Daca ma gandesc la 2009 cred ca va fi cel mai de succes an plin cu inovatii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *