QuarkXPress 6 – modificarea paginii master şi aplicarea în paginile documentului


Când se adaugă, modifică sau şterge un element (imagine, grafică, boxă de text etc.) dintr-o pagină master, schimbările făcute, automat vor fi aplicate tuturor paginilor documentului bazate pe acea pagină master. Oricum, dacă se modifică obiectul corespondent pe pagina documentului, s-ar putea ca schimbările din pagina master să se aplice sau nu, aceasta depinzând de preferinţele definite, pe care le găsim în meniul de sus Edit – Preferences – Default Print Layout – General, "Master Page Items" (imaginea 1), ce are două opţiuni:

img222

1. "Keep Changes" – elementele oricărei "Page Master" ce au fost modificate pe o pagină din document, în momentul reactivării paginii master pe acea pagină, acestea vor fi aplicate în spatele obiectelor existente. În imaginea 2 avem un exemplu: în "Page Master" o boxă albă de text şi două dreptunghiuri: roşu şi albastru. În pagina 1 din document, am colorat cu galben şi am mutat mai jos dreptunghiul roşu din "Master Page"; iar boxa de text şi am coborât-o şi am colorat-o cu verde. După reactivarea paginii-master, elementele schimbate au rămas în faţă, iar cele originale din "Page Master" s-au reactivat în spatele celor modificate.

img223

2. "Delete Changes" – obiectele unei pagini master dintr-o pagină de document, indiferent dacă au fost modificate sau nu, în momentul reactivării paginii master, acestea sunt şterse şi înlocuite cu elementele originale ale paginii master. Imaginea 3 ne arată cum, după reactivarea paginii master pe pagina 1 din fişier, toate modificările paginii 1 s-au şters, aceasta preluând elementele paginii master.

img224

Reactivarea paginii master pe o pagină a documentului se face din meniul de sus: Window – Show Page Layout sau din tasta F4, apare pe ecran rubrica "Page Layout", se selectează şi se trage cu butonul din stânga al mouse-ul "Master Page" (în cazul nostru "A-Master Page" – vezi imaginea 4), apoi se dă drumul butonului chiar pe pagina pe care dorim să o reactivăm, iar aceasta se va modifica în funcţie de opţiunile "Keep Changes" sau "Delete Changes".

img225


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *