Comentariile şi respectul pentru limba română


Ceva îmi stă pe limbă de mult timp: dragi cititori… căutaţi să respectaţi limba română. Ca de obicei, persoanele de faţă sunt excluse 😉 . Sar din nou în defensivă: sunt sigur că şi eu fac multe greşeli, explicabil şi prin faptul că scriu enorm de mult zi de zi (nu doar pe CNet.ro ci şi pe alte situri) şi… doar cine nu scrie nu greşeşte. Respect totuşi mai mult limba română decât peste 50% dintre cei ce comentează pe CNet.ro şi care nu pun nici un punct sau virgulă oricâte cuvinte/propoziţii ar scrie. Aproape 90% dintre mesaje le editez pentru a corecta diverse greşeli. Nu, nu modific ideile, doar pun literă mare la început de propoziţie, pun puncte, virgule ş.a. Unele comentarii însă mă exasperează şi renunţ la a mă mai chinui cu ele. Citiţi de exemplu următoarele două mostre:

img233

img234

Aş putea pune zeci de mostre de acest gen. Ele îmi par că arată o foarte mică valoare atribuită comentariilor: pot să scriu cum îmi toacă… Oare chiar e aşa? În loc să tot deplâng situaţia îndrăznesc să propun/amintesc câteva ajutoare:

 • la capitolul soft programul Autocorect, despre care am scris mai pe larg – şi foarte admirativ – cu ceva vreme în urmă
 • cum comentariile se scriu în navigator, cea mai logică recomandare este corectorul din navigator; descărcaţi-l de aici şi fiţi atenţi la sublinierile înroşite
 • dacă scrieţi în Word de unde publicaţi apoi pe web, folosiţi corectorul aferent
 • în fine, apelaţi la DEX Online pentru a vă lămuri orice neclaritate (inclusiv forme de plural)

img237

Care sunt cele mai frecvente greşeli?

 • lipsa împărţirii comentariului în propoziţii, chiar şi dacă sunt 4-5 verbe
 • lipsa literei mari la început de propoziţie (chiar dacă am pus puncte, tot trebuie literă mare)
 • graba/viteza mare la scriere cu efect secundar… lipsa de noimă (logică)
 • litere ori chiar cuvinte mâncate
 • nerespectarea unor reguli privind punerea spaţiului după punct sau virgulă şi nu înainte (se scrie Ana are mere, pere şi caise. şi nu Ana are mere ,pere şi caise.)

Vedeţi că nu m-am legat de limbajul YM pe care îl consider relativ acceptabil. Relativ!

Mulţumesc de răbdarea de a parcurge acest material. Evident, el nu îi vizează pe toţi aceia care comentează corect româneşte şi cărora le mulţumesc foarte mult.

Îmi cer scuze persoanelor ale căror comentarii le-am folosit mai sus. Doar ele se pot simţi vizate direct, dar am şters emailul şi IP-ul din capturi deci nimeni altcineva nu îi poate bănui.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Florin Grozea spune:

  Subscriu!

 2. gabriel spune:

  Da , in general cred ca e vorba de copiii astia <<>> de pina in 18/20 de ani, care s-au nascut cu limbajul asta in glanda si nu prea mai ai ce sa le faci. Oricum, daca la scoala nu au noroc de o profesoara exigenta (ca fiimea 🙂 ), sansele de recuperare se apropie vertiginos spre ZERO.
  Si asta ar trebui sa ne puna serios pe ginduri, Romania e pe duca si din punctul asta de vedere. Mai mult nu ma bag sa comentez, ca nu sunt „acreditat”.

  Respect.

 3. gxg spune:

  Sunt total de acord ca trebuie sa respectam acest minim de reguli in activitatea scrisa online. Eu unul sunt si un „adept” destul de impatimit al diacriticelor, dar nu le pot folosi mereu din cauza problemelor de afisare in unele site-uri si clienti de mail. Tin minte ca in urma cu ceva ani mail-urile trimise/primite pe Yahoo! transformau diacriticele romanesti in semne ilizibile.

 4. Apollinaire spune:

  Eu fiind unul dintre cei care nu folosesc majuscula la inceputul frazelor. De data asta am facut-o, o sa incerc sa fiu mai atent 🙂

  In alta ordine de idei, frazele fara majuscule in deschidere mi se par mult mai putin agasante (trebuie sa ma apar, nu?) decit romana de SMS.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *