QuarkXPress 6 – numerotarea automată a paginilor în pagina master


Pentru realizarea unei cărţi, reviste, broşuri sau orice lucrare ce conţine mai multe pagini, utilizatorul trebuie să ştie cum se numerotează automat paginile ce alcătuiesc documentul. Se recomandă ca la începutul editării oricărui document în QuarkXPress, să se introducă numerotarea automată a paginilor. Se selectează din meniul de sus: Page – Display – A-Master A. Pe pagina master, din rubrica "Tools" (din meniul de sus: Window – Show Tools sau cu tasta F8) inserăm o boxă de text şi o poziţionăm unde dorim să apară numărul de ordine a paginilor (coloncifru). Recomandăm consultarea imaginii 2 din articolul QuarkXPress 6 – lucrul cu text în pagina master, ce redă butoanele necesare din "Tools".

În interiorul boxei de text se tastează Ctrl 3 pe platforma Microsoft Windows sau Command 3 pe Apple Macintosh, şi apare semnul <#>. Din acel moment, toate paginile documentului bazate pe acea pagină master vor avea automat coloncifrul exact după model. Pentru a modifica fontul (felul de scris) şi mărimea numărului paginii, se selectează <#> şi se activează rubrica "Measurements" din meniul de sus: Windows – Show Measurements sau din tasta F9 (imaginea 1). De precizat că, numerotarea automată a paginilor se poate face numai într-o pagină master ("A-Master A", "B-Master B", "C-Master C" etc.).

img244

De asemenea, când există "Facing Pages" (pagini faţă-în-faţă) numerotarea se face pe ambele pagini (stânga şi dreapta), în caz contrar, coloncifrul vizualizându-se numai pe o singură pagină. Numerotarea paginilor pe secţiuni este prezentată în articolul QuarkXPress 6 – Adăugarea, multiplicarea sau ştergerea de pagini master.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *