Deci cum e cu Chrome?


Am citit astăzi câteva zeci de opinii despre Google Chrome, lansat ieri. Văd chiar pe CNet.ro, în reclame, cât de agresiv este promovat prin Google Adsense. E cert că Google îşi pune mari speranţe în acest produs. Iar reacţiile la primirea lui au fost, evident, variate. De exemplu am citit bloguri ale unor webmasteri îngrijoraţi că mai au încă un navigator în care să verifice siturile pe care le fac (s-au sesizat unele mici diferenţe în afişarea CSS-urilor). Alţii sunt pur şi simplu indignaţi că în loc să fie susţinut Firefox până la capăt lupta împotriva clasicului Internet Explorer mai e divizată cu un front. În fine, sunt şi cei care au primit navigatorul ca pe revelaţia mileniului, după cum au fost şi recenzii echilibrate. Spre ceva echilibrat aş opta şi eu, pentru că în rezumat ceea ce pot spune e: "uau, Chrome e teribil, dar rămân încă cu Firefox".

Dacă bunica mea – deja prea des invocată în articole – ar folosi internet cred că i-aş pune în mână Chrome şi nu Firefox. Mi se pare că programul excelează cumva la simplitate. Într-o recenzie cineva scria că simplitatea pe web (gen prima pagină Google) e lăudabilă, dar în softuri e prost gust. După mine Chrome nu e de prost gust. Sunt gusturi şi gusturi dar cred că şi în acest caz simplitatea va atrage. Nu tu bară de meniuri! Nu tu două boxe (una pentru adrese şi una pentru căutări – aici sunt unite)! Nu tu statusbar (el apare doar când e nevoie, în modul plutitor). Şi sunt multe alte detalii mici, dar care au importanţă. Am să încerc în continuare să mă refer la câteva lucruri. Probabil aţi fost intoxicaţi de opinii despre Chrome. Dacă nu vă interesează încă una… nici o problemă 😉 .

Pagina de start

Din opţiunile programului puteţi alege dacă la pornire Chrome să ofere doar pagina de start, să reîncarce taburile deschise la închidere sau să încarce un anumit set de pagini. Pagina "goală" de la Chome nu e goală. Seamănă cu pagina Opera, doar că la Opera poţi indica ce situri să fie afişate cu thumbnail-uri. Sper ca în viitor Chrome să permită ceva similar, ca variantă pentru cine vrea. Implicit se iau cele mai vizitate situri (e un criteriu valid, trebuie să recunoaştem). În mod inteligent, în dreapta Google afişează o boxă de căutare în istoric (e destul de probabil că doriţi să reveniţi la ceva), oferă semnele de carte recente (aici se numesc marcaje) şi în fine lista ultimelor taburi închise. E un început bun de navigare. Nimic revoluţionar dar totuşi plăcut (capitolul mici detalii dar care contează).

img269

Curba de învăţare… zero

E interesant şi lăudabil faptul că dacă foloseşti deja Firefox (dar chiar şi IE) şi vrei să treci pe Chrome nu prea ai nevoie de adaptare/învăţare. Tastele sunt aceleaşi, comportamentul e cel aşteptat. Da, da, evident că sunt mici modificări, dar hai să recunoaştem: trecerea de la Firefox la Chrome (evident făcând şi importul tuturor informaţiilor) nu îţi solicită să pui mâna pe manualul de folosire. Aici Google a fost din nou inteligent adoptând tot ce e bun şi uşurând calea oricui vrea să adopte (total sau parţial) navigatorul.

Unde mai punem că se mişcă foarte bine. Şi nu e doar o impresie, după cum putem vedea aici. Mozilla – care de altfel a reacţionat cu calm la primirea veştii – pretinde că avantajul Chrome e doar temporar şi că roata se va întoarce odată cu Firefox 3.1 pe care îl aşteptăm până la sfârşitul anului. (În paranteză fie spus, astăzi au explodat şi ştiri despre "vulnerabilităţi în Chrome" – e adevărat pe jumătate, de fapt vulnerabilităţile fiind în Webkit-ul folosit de Google). Revenind, Chrome se mişcă repede, încarcă repede, merită aplauze!

Taburile, ah taburile

Taburile sunt foarte bine făcute. Şi la exterior şi la interior. Alunecă aşa de frumos! Trageţi un tab în jos şi veţi avea o fereastră nouă. Trageţi-l între taburile alte ferestre şi se va uni cu acelea. Schimbaţi-le ordinea. E foarte-foarte elegant. Regret doar că dacă sunt în tabul 2 şi vreau să deschid ceva de acolo într-un tab nou – şi am deja 10 taburi deschise, noul tab va fi al 11-lea, nu al 3-lea. În Firefox folosesc o extensie ce "corectează" acest comportament ce îmi displace. În Chrome nu există aşa ceva pentru moment. Partea interesantă este conceperea în adâncime a taburilor. Acestea funcţionează cumva independent, astfel că dacă într-un tab un script blochează, restul taburilor vor merge; dacă un tab provoacă eroare, se închide acel tab, nu tot navigatorul.

Daţi un click dreapta sus şi veţi găsi – zic cu eu surprinzător – opţiunea Administrare activităţi. Este, pot pune pariu, viitorul Task Manager din viitorul navigator ce va fi baza unui sistem de operare online. În premieră absolută, Task Manager Chome permite să vezi care procese taburi câtă memorie consumă şi să închizi acel proces tab pe care nu îl mai doreşti. Iar pasionaţii (vedeţi în captura de mai jos) au parte de statisticile lor. Un click pe acel link şi afli mai multe despre consumul memorie (puteţi scrie direct about:memory în bara de adrese), inclusiv al celorlalte navigatoare!

img270

Navigarea incognito

Navigarea lasă urme. Desigur, Firefox şi IE oferă posibilitatea ştergerii lor. Ulterioare. Dar unii ar putea să vrea să navigheze anonim doar pentru câteva minute sau pentru un anumit sit. IE 8 a introdus un mod anonim de navigare… şi la fel şi Chome. Ajunge să apăsaţi CTRL+SHIFT+N şi navigatorul va include în stânga-sus o imagine sugestivă. În mod aproape sigur facilitatea va fi folosită în special pentru navigarea pe situri… porno, dar ne putem închipui şi scenarii pozitive. El şi ea locuiesc împreună, folosesc acelaşi calculator, iar el vrea să o ducă într-un concediu de vis. Dacă va face căutări în navigator, ea le va putea vedea (iar dacă şterge urmele, va mirosi ceva suspect). Modul icognito salvează 🙂 .

img271

Aplicaţiile web

Preluând ideea oferită de Mozilla prin Prism, Chrome permite ca anumite pagini web să fie individualizate ca nişte aplicaţii independente. Evident, aceasta merită pentru webaplicaţii care sunt gândite pentru aşa ceva, pentru că nu se mai afişează bară de adrese sau săgeţile de înainte şi înapoi în istoric (deşi facilităţile sunt accesibile prin meniul din stânga-sus). Am încercat şi eu cu GMail şi Google Calendar şi le simţi cu adevărat ca nişte programe! Webaplicaţiile seamănă ma mult a programe! Felicitări Google.

img272

Şi totuşi, ce lipseşte?

Dacă cineva începe astăzi să navigheze serios pe net, probabil nu îi va lipsi nimic folosind Chome. Fanii Firefox se despart însă cu greu de suplimente. Fiecare are suplimentele nu doar favorite dar necesare în navigare. Pentru moment Chrome nu are API-ul necesar pentru a se scrie suplimente. Fiind însă open source cu siguranţă cei care sunt super-experţi în programare vor putea să creeze "extensii". Până atunci tot ce nu îţi place în Chrome sau lipseşte din Chrome… rămâne aşa 🙁 . Când vor sosi însă suplimentele, experienţa personalizării va reduce înfrânarea la adoptarea navigatorului Google. Dar, admit, sunt estimări vagi. Cred că trebuie să evităm să vorbim de un război Chrome – Firefox. Cred că Chrome se pregăteşte pentru a fi mult mai mult decât un navigator. Puţintică răbdare însă…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (11 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Viorel Sfetea spune:

  Domnule Capan, in primul rand tin sa va felicit pentru inca un articol foarte bine scris.

  In al doilea rand, din punctul meu de vedere, ce ii lipseste lui Chrome este faptul ca nu pot face scroll apasand pe rotita mouse-ului.

  Lucrez noua ore pe zi pe Windows, iar seara, cand ajung acasa si trec pe Linux, este singurul lucru care imi lipseste. In Windows, toate browserele au aceasta functionalitate pe care eu o consider foarte folositoare, pe cand in Linux, nu. Acum nici Chrome nu o are.

 2. shumilica spune:

  „Regret doar că dacă sunt în tabul 2 şi vreau să deschid ceva de acolo într-un tab nou – şi am deja 10 taburi deschise, noul tab va fi al 11-lea, nu al 3-lea”
  Sunteţi sigur? Mie îmi merge invers, adică cum vreţi dvs, şi nu-mi place. Sunt utilizator de Opera, firefox am folosit sporadic, si ma obisnuisem ca daca lansez un link din al doilea tab din 10 sa se deschida al 11-lea, si nu al 3-lea.
  Deci repet, mie Chrome-ul imi deschide link-uri langa tab-ul sursa si nu la finalul listei de taburi.
  Sau dvs va referiti ca daca sunteti in tabul 2 si apasati pe butonul de tab nou se pune la sfasit?

 3. radu.capan spune:

  Corect. Am fost cam neclar. Într-adevăr, dacă deschid un tab dintr-un tab, îl pune alăturat (ah, ce bine pt mine). Dacă deschid un tab nou, atunci îl „aruncă” la sfârşit (ceea ce nu îmi prea place, dar nu e ceva grav).

  Faptul că nu are gesturi cu mouse-ul e poate mai deranjant.

 4. NoBody spune:

  „Chrome permite ca anumite pagini web să fie individualizate ca nişte aplicaţii independente.” Nu ati spus cum putem face acest lucru 😀 .

  P.S. Acest comentariu a fost scris din Chrome. Pur si simplu este mai rapid decat Firefox (am un calculator mai slab dupa standardele actuale).

 5. radu.capan spune:

  Clic pe săgeata în jos de la foaia albă ce apare în dreapta bării de adrese/căutare. Acolo apare opţiunea „Creaţi comenzi rapide pentru aplicaţie…” Mai corect ar fi fost creaţi scurtături, pentru că nu crează o comandă ci un shortcut de pus pe Desktop de exemplu. Acel shortcut va lansa un fel de Chrome: pagina web de la care s-a pornit dar fără bară, butoane…

 6. Denis Chiosa spune:

  De doua zile stau numai pe Chrome si nu simt nevoia altui browser.
  Dle. Radu, felicitari pentru articolul reusit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *