Picasa te recunoaşte


Google a cumpărat în vara lui 2006 compania Neven Vision, specializată pe recunoaşteri de imagini. Achiziţia, după doi ani (!), îşi arată faţa în Picasa Web Albums, care oferă posibilitatea indexării fotografiilor ce conţin feţe (umane). Pentru aceasta trebuie să comutaţi Picasa Web Albums în engleză (dacă cumva vă este în română), altfel la setări nu veţi vedea Name tags cu butonul de pus pe ON sau OFF. După ce aţi activat facilitatea va dura – puţin sau mult depinde de câte fotografii aveţi – ceva până se vor identifica feţele. Veţi afla câte sunt după care puteţi să treceţi la a le pune nume.

img259

Picasa va grupa din start unele fotografii, atât cât poate mai bine. Din păcate nu există un indicator per grup, pentru a opta mai rapid pentru grupurile mai numeroase. Dacă aveţi peste nouă mii de feţe, cum am eu, procesul poate deveni cam plictisitor. Dacă nu aveţi însă prea multe albume ar putea dura de la câteva minute, zeci de minute la ore. La un grup de imagini Picasa va oferi câteva sugestii. Cu cât adăugaţi mai multe persoane cu atât sugestiile se pot apropia mai bine de realitate. Chiar dacă ar fi departe, când completaţi numele, dacă numele există deja, se va autocompleta – deci nu e foarte greu. Dacă o faţă nu vă interesează, click pe Ignore sau pe Not a face. Între pozele mele a găsit feţe şi la statui, precum şi la icoane 🙂 . Am rămas totuşi impresionant de puterea de recunoaştere chiar şi în fotografii în care calitatea feţei era slabă: fie din motive de luminozitate, fie de obiecte (parţial acoperită), fie din alte motive (ex: în spatele unui geam fumuriu). Vă puteţi opri şi relua procesul oricând. De exemplu după ce aţi făcut câteva recunoaşteri puteţi reveni per persoană pentru a căuta alte fotografii ale ei – relevanţa va fi de regulă mai mare. De asemenea dacă greşiţi există un undo imediat, dar şi ulterior puteţi reveni pentru corecturi. Puteţi asigna apoi o faţă unei persoane din feţele recunoscute pentru ea, precum şi vedea un slideshow cu imaginile în care apare ea.

De asemenea, dacă veţi încărca o fotografie veţi vedea în dreapta o listă cu persoanele ce apar în ea (persoanele identificate) şi dacă veţi muta mouse-ul peste o faţă veţi vedea numele ei; sau dacă nu există un nume, îl veţi putea indica atunci. Să nu uităm că identificarea persoanelor nu este vizibilă implicit decât posesorului albumelor! Se poate da explicit şi acordul pentru afişarea publică, dar şi atunci se vor folosi doar nickname-urile, nu numele întregi, cu atât mai puţin nu vor fi afişate parolele.

img260

Este utilă facilitatea? Nu cred că sunt foarte multe contextele unde să fie utilă… dar poate mă înşel. Pentru albume personale… autorul albumelor de regulă ştie cine e în poze. Poate la conturi pentru asociaţii sau grupuri ar putea fi util. Ca demonstraţie de "uite ce putem face" e uluitor. Cred însă că Google va duce mai departe sistemul de recunoaştere facială, aducând noi utilităţi pe care poate astăzi nu le întrevedem clar.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *