IIS, Vista şi… erorile!


Am avut zilele acestea în mod repetat de a face cu IIS şi Vista. Până la partea cu erori, care m-a agasat teribil, să vedem foarte rapid cum se face instalarea serverului în ediţiile Vista care au aşa ceva (excluse cele Home). Totul începe de la Panoul de control (Control Panel), unde căutaţi Programe şi caracteristici (Programs and Features). Deschideţi şi veţi vedea în bara din stânga Activare sau dezactivare caracteristici Windows (Turn Windows features on or off) – vedeţi captura a doua deja.

img352

Aşteptaţi puţin până se deschide fereastra cu Caracteristici Windows (Windows Features) şi selectaţi Internet Informations Services (adică IIS). Atât! Desigur, în funcţie de pretenţii/nevoi trebuie să bifaţi de acolo ce vă trebuie. Recomandabil este să nu bifaţi într-o veselie (pe principiul "poate că îmi trebuie"), pentru că vă veţi încărca fără de motiv sistemul (ex: aveţi sigur nevoie de serviciu FTP la server?). Puteţi oricând reveni aici şi configura (adăuga/scoate caracteristici Windows). După cum vedeţi mai jos, mie mi-a fost esenţial ASP-ul aşa că pe acela l-am bifat. Apăsaţi OK, aşteptaţi mai mult sau mai puţin – depinde de sistem – şi serverul va fi instalat pe calculatorul Dvs! Spre verificare, lansaţi un navigator şi scrieţi http://localhost/ – veţi vedea o pagină pe care scrie mare IIS7 şi veţi vedea saluturi în diferite limbi, dispuse circular. Bravo! Aţi instalat IIS!

img353

Ajung acum şi la partea neplăcută cu erorile. Dacă va fi util cuiva – bine. Dacă nu, măcar eu voi şti unde să revin când mă mai întâlnesc cu această problemă. Şi am să încep spunând că UAC-ul din Vista o fi bun dar e înnebunitor. Dar până acolo să lămurim erorile: sunt inerente, nu? Oricând de bun programator eşti, mai faci şi erori. Dar dacă navigatorul îţi spune "prieteneşte": oh, am dat de o eroare… fără să spună care, ce faci? Surprinzător, dar IE nu te ajută cu politeţea lui, şi atunci soluţia este să mergeţi la Opţiuni Internet (Internet Options) şi să debifaţi Se afişează mesaje de eroare HTTP prietenoase (Show friendly HTTP error messages). Şi credeţi că acum veţi vedea linia la care este eroarea? Sau ce eroare? Aş de unde. Mai vine o comandă pe care o pun cu respect în continuare, dat fiind că m-a salvat de urâta situaţie de a nu putea şti ce/unde greşeam. (Desigur, în loc de %windir% veţi pune de exemplu c:\\windows sau fiecare după caz.) Această comandă va da eroare cu UAC activ!!!

%windir%\system32\inetsrv\appcmd set config -section:asp -scriptErrorSentToBrowser:true

Şi dacă tot am vorbit de IIS, unde îl găsim? Mergeţi tot la Panoul de Control, la Instrumente de administrare. Veţi regăsi acolo Internet Information Service.

img354

Dublu click şi veţi avea acces la partea de administrare a IIS-ului. Desigur, aveţi nevoie de drepturi de administrator, ceea ce nu va fi o problemă dacă sunteţi unicul utilizator al calculatorului. Daţi click dreapta pe Default Web Site dacă doriţi să schimbaţi calea implicită de pe HDD a sitului Dvs local. Faceţi apoi toate configuraţiile necesare pentru IIS sau pentru ASP sau ce (altceva) veţi folosi. În dreapta aveţi cele necesare pentru a restarta (sau opri şi porni) serverul.

img355


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *