Jocuri clasice online cu YUI


Nu am crezut că voi ajunge să scriu odată despre un site de jocuri. Iată însă că un mic şi simplu site m-a impresionat într-atât încât aş dori să îl prezint şi altor pasionaţi de jocuri online. Partea interesantă nu este faptul că ar fi vorba de jocuri noi, ci tocmai invers, toate jocurile sunt foarte cunoscute, sunt jocurile cu care calculatorul a devenit şi loc de joacă.

Pe Digitalinsane.com autorul şi-a folosit cunoştiinţele de programare pentru a dezvolta şi prezenta online unele jocuri cunoscute doar ca programe executabile sau sub formă de flash-uri. Partea remarcabilă este că de fiecare dată s-a folosit de mijloacele librăriei Java Yahoo! User Interface. Acum jocurile într-o ordine cronologică:

Yetris – de fapt clasicul Tetris cu prima literă a numelui schimbată în cinstea librăriei JS folosite. Animaţia este foarte reuşită, deşi sunt folosite doar trei imagini (Intro, Game over şi logo-ul YUI). Comenzile sunt afişate pe pagină.

clip_image002

Puzzle – noutatea constă în implementarea API-ului de pe Flickr.com. Fiecare imagine rezultată în urma căutării pe Flickr.com este împărţită în 16 căsuţe, 15 reprezentând părţi din imaginea iniţială şi o căsuţă este liberă. Imaginea se reconstruieşte prin mutarea/glisarea părţilor în funcţie de căsuţa tocmai liberă (o idee similară cu jquery a fost prezentată aici).

clip_image004

Space invaders – o altă variantă a „tatălui” jocurilor gen shooter games (prima versiune se pare că apărut în 1978 – puh, pe atunci aveam degetul în gură şi nu pe mouse 😉 ). Mai simplu nu se poate: folosiţi săgeţile sus-jos şi dreapta-stânga de pe tastatură şi tasta Space/Spaţiu pentru trageri. Aveţi trei vieţi.

clip_image006

Solitaire – la prima vedere o versiune rudimentară a jocului disponibil pe fiecare calculator cu sistem de operare Windows, însă din punct de vedere al programării o provocare interesantă, mai ales prin implementarea funcţiilor drag-and-drop cu YUI (după spusele autorului).

clip_image008

Pacman – cea mai nouă creaţie, apărută acum două săptămâni. Nici o urmă de flash ca în alte variante online, totul în stil pur „xTHML + JS = YUI”.

clip_image010

Şi ca să nu rămânem doar la variante online, primul joc al autorului a fost o variantă Tetris, oferită spre descărcare în format zip (nu cere instalare după dezarhivare) aici.

PS: Alte jocuri scrie cu JavaScript găsiţi aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *