MediaWiki


Primul meu articol la CNet a fost o scurtă introducere despre Wikipedia. Nu vă amintiţi, nu-i aşa? Aveţi aici dovada. Dar de ce să revenim asupra unui subiect … vechi, dar totuşi nou? Nou pentru că din 2005, anul screrii articolului, conţinutul de informaţie din proiectele Fundaţiei Wikimedia s-a triplat, dacă nu a devenit şi mai mare între timp.

Dar totuşi nu acesta este scopul prezentului articol, ci prezentarea softului care stă în spatele acestui gigant de informaţie. Softurile wiki au existat dinainte, însă o dată cu deschiderea Wikipedia s-a văzut nevoia creării unui soft specializat: aşa a apărut Mediawiki. La început strict pentru Wikipedia, apoi celelalte proiecte surori: Wikiştiri, Wikicitat, Wiki…, etc., apoi pe o mulţime de alte site-uri independente de Fundaţia sus amintită.

De ce? Pentru că evident Mediawiki a fost lansat sub licenţă generală publică GNU şi astfel are o sursă liberă şi deschisă. De aici s-a creat o comunitate în jurul său şi evident oameni dornici de a îmbunătăţi sursa şi de a crea noi funcţionalităţi.

De ce prezint eu acest soft? Pentru că este un CMS (Content Management System). Am văzut în diverse ipostaze: fie celor care doreau un site pe care să îl modifice oricine sau utilizatorii înregistraţi, sau pur şi simplu un site creat şi modificabil doar de administrator.

De ce e altfel? Pentru că… în primul rând modificările se fac direct în pagina în care se lucrează, fără intermediul unui panou de control/administrare. Deci, poate fi mai simplu.

Hmm… tocmai mi-a trecut prin minte că îl puteţi folosi şi local pe computerul dumneavoastră, sau în reţeaua firmei pentru stabilirea sarcinilor, pentru proiecte comune, sau pur şi simplu să ţineţi toată informaţia de care aveţi nevoie.

Cum se lucrează cu Mediawiki? Vă recomand partea a treia a primului meu articol în care se descrie felul în care se lucrează cu Wikipedia şi implicit cu Mediawiki.

Nu vă sunt de ajuns funcţiile din Mediawiki? Nimic mai simplu decât să instalaţi o extensie creată de un autor Mediawiki. Trebuie doar să o descărcaţi, să îi copiaţi conţinutul în directorul de extensii şi să completaţi o linie în fişierul de setări. Sau, puteţi să creaţi singur(ă) extensia dorită cu cunoştinţele php necesare.

V-am convins? Atunci aveţi nevoie doar de un webserver (apache, IIS), PHP 5 şi MySql 4 şi de pachetul cu arhiva de descărcat. Softul conţine şi limba română, deci nu trebuie să vă faceţi probleme.

Nu v-am convins? Atunci nu vă rămâne decât să răspundeţi acestui articol cu un comentariu şi vom încerca să vă răspundem scurt şi la obiect.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *