Panorame cu ICE de la Microsoft


Subiectul panorame a fost tratat de ma multe ori pe CNet.ro. E uimitor cum programele de astăzi sunt capabile să reconstituie panorame chiar şi fără să faci pozele cu precizie milimetrică sau de pe un trepied. Eu am făcut mai multe panorame pur şi simplu învârtindu-mă cu aparatul foto în mână (îmi place de exemplu cum mi-a ieşit aceasta). Dar dincolo de făcutul fotografiilor problema rămâne softul! Autostitch e o variantă gratuită, ce generează o imagine panoramică (nu flash, nu mov). Pano2VR e un program mult mai puternic, dar comercial. Uite că a mai intrat un actor pe scenă! Se numeşte ICE – Image Composite Editor, de la Microsoft.

img445

Pagina de descărcare spune că e versiunea 1.0 din 1 septembrie 2008. Blogul Microsoft On10.net scrie însă astăzi: Microsoft Image Composite Editor (ICE), released today is an advanced, stand alone version of the panoramic image stitching feature found in Windows Live Photo Gallery. OK. Sunt confuz: ICE a fost lansat la 1 septembrie sau la 23 septembrie? Dar poate e mai puţin relevant: important e că există şi că e gratuit. L-am testat şi merge foarte bine… Nu se compară totuşi cu alte programe comerciale, dar la "lipitul" pozelor face o treabă extraordinară şi rapidă! Marea mea nemulţumire e exportarea panoramelor: formatul flash şi mov sunt după mine cele mai populare dar nesuportate de program. Poţi exporta panorama ca imagine (JPN, PNG, BMP, TIFF)… hmmm… destul de util când ai fotografiat o clădire mare sau o piaţă din 5-6 fotografii şi vrei să le uneşti. Dar pentru ceva mai… dinamic? ICE suportă două exporturi utile: Deep Zoom (detalii) Tileset şi HD View (detalii) Tileset. Vă amintiţi că am mai vorbit despre Deep Zoom? Necesită pluginul Silverlight (un fel de Flash dar dinspre Microsoft). Rezultatul e ceva ca mai jos: o imagine "navigabilă", în care poţi intra în adâncime păstrându-se calitatea iniţială a fotografiei.

img446 img447

Al doilea format de export cere de asemenea un plugin special. Partea bună este că în acest al doilea mod navighezi pe fotografie ca în modul flash, respectiv filmuleţ mov, adică trăgând cu mouse-ul. Dacă e o panoramă circulară faci turul trăgând cu mouse-ul. Dacă e sferică de-a dreptul, te uiţi trăgând cu mouse-ul în ce direcţie vrei! Fiind vorba de dinamicitate din mouse nu vă pot oferi o captură pentru că ea nu v-ar oferi nimic decât ceva ca mai sus (captura din dreapta). Desigur, aş putea să public panorama online, dar 1) aţi avea nevoie de pluginul HD pe care probabil puţini şi l-ar pune de dragul demonstraţiei; şi 2) ar fi cam mult de pus online (în termeni de MB). Dacă chiar sunteţi interesaţi faceţi un test local.

PS: Ca să rămânem la Microsoft + programe gratuite + fotografii, poate vă interesează Pro Photo Tools.

PS2: Realizarea de panorame permite şi Windows Live Gallery, valul al treilea, dar nu am ajuns încă să testez. Opţiunile din ICE sunt mai avansate însă, conform la ce am citit online.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Tanasescu V. spune:

    Mi-a placut f. mult articolul d-vostra. M-ar ajuta f. mult sa stiu care sunt pasii de urmat pentru folosirea aplicatiei Image Composite Editor.

  2. radu.capan spune:

    File->New si se aleg imaginile. ICE va incerca sa creeze panorama. Mai puteti face unele reglari apoi direct exportul, conform celor descrise mai sus.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *