CartiAZ.ro (şi Carti.x6.ro)


Ca în cazul articolului penultim, rămânem într-o zonă gri spre negru din punct de vedere al legalităţii – ceea ce nu e bine, ştim şi vă avertizăm. Şi ca în cazul materialului anterior, rămânem în zona cărţilor. Drept urmare vorbim de descărcare de cărţi. CartiAZ.ro se prezintă ca resursă de "cărţi electronice online de la A la Z". În acest moment sunt aproape 500 grupate în următoarele categorii: Artă/Cultură; Cărţi pentru copii; Dicţionare/Ghiduri; Diverse; Drept; E-learning; Economie; Enciclopedii; Filosofie; Învăţământ/Educaţie; Istorie; IT Software/Hardware; Limbi străine; Lingvistică; Medicină; Opere fundamentale; Politică; Psihologie; Religie; Sociologie; Ştiinţă şi Tehnică. Unele categorii au zero cărţi în acest moment (ex: Enciclopedii), altele peste o sută (ex: Ştiinţă şi Tehnică). Cărţile electronice, disponibile nu doar în română ci şi în engleză, sunt disponibile în câteva formate: PDF,CHM sau DOC. Pentru primul aveţi nevoie de un viewer specializat, precum Foxit Reader sau bătrânul şi grasul Adobe Acrobat Reader. Fişierele CHM ar trebui să fie suportate nativ de Windows. Iar pentru cele DOC desigur un program gen MS Office sau Open Office sau AbiWord sau… altul.

img39

Există şi un top al celor mai descărcate 20 de cărţi. Pe locul I se află acum Eminescu, iar pe 10… Sanda Marin cu celebra ei "Carte de bucate". Cine doreşte poate colabora, trimiţând cărţi, cităm, "gratuite (freeware) care nu încalcă prevederile legale. Nu acceptăm cărţi scanate sau copiate după producţii din comerţ." Alte resurse de cărţi? Pe Scribd.com se găsesc nenumărate lucrări în limba română. CartiPentruTine mai are un index. LiterNet.ro are de asemenea un colţ (legal) de cărţi electronice. Dar cea mai bogată colecţie cred că se găseşte pe Carti.x6.ro, despre care eram sigur că am mai scris… se pare că nu. După cum vedeţi şi din captura de mai jos, se laudă că are 10.000 de cărţi. Într-adevăr acolo am găsit muuulte cărţi când am avut nevoie (pentru şcoală la copii sau pentru curiozitatea mea).

img40


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (13 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

11 comentarii

 1. cancan spune:

  Ma, tu unde vezi carti piratate pe site-urile alea 2 romanesti? Tu esti chior? Nu vezi ca sunt toate disponibile gratuit pe net? Inainte sa faci o stire du-te si informeaza-te.

 2. anca spune:

  Mda si io m-am uitat peste ele. Cartile chiar sunt ok se distribuie gratuit nu sunt din alea de la tarabe care se vand. Despre siteuri numai pareri bune, astept sa aveti nu 10000 de carti ci 1000000 fara numar fara numar 😛 .

 3. radu.capan spune:

  Stimate „cancan”, trecand peste limbajul necioplit si greselile de ortografie corectate, va asigur ca nu am probleme cu vederea. Cel putin cartile de pe Carti.x6.ro sunt intr-un procent oarecare publicate online fara acordul editurilor. Ar fi nedrept sa fac presupuneri despre cunostintele Dvs in domeniu de drepturi de autor… dar ajunge sa deschideti o carte, un bestseller, ce e si online si sa cititi ce scrie in cartea tiparita in primele pagini.

  PS: Daca ceva e disponibil gratuit pe net nu inseamna ca nu e piratat. Nu stiu cui ii poate fi neclar asa ceva. E totusi neclar? Atunci exemple concrete: materialele (filme, jocuri, programe) de pe torrente – gratuite, dar nu puse legal.

 4. Ramzez spune:

  Carti.x6.ro oare de ce nu merge accesat?

 5. radu.capan spune:

  Si ieri, cand am scris despre Carti.x6.ro, mergea si nu mergea. Azi pare jos de tot. Dar poate e ceva temporar de la X6.ro.

 6. Angela spune:

  Aproximativ de o luna si jumatate nu mai pot intra pe site-ul cartilor . Pacat ca se trag sforile in defavoarea cititorilor interesati de diverse domenii de carte. Am reusit sa citesc doua carti si a treia doar zece pagini, pentru ca mai apoi sa nu mai pot continua. Imi pare foarte rau. Era minunat si relaxant.

 7. Ioana spune:

  Hellooooo, unde e site-u’? Si daca se tot zice de „legalitate” ce facem cu site-urile porno gratuite unde poti sa ai 3 ani si sa scrii ca ai 23?

 8. florea spune:

  Am citit, anul trecut si in acest an, peste 25 carti pe carti.x6.ro. Din luna august nu am mai gasit acest program, astazi i-l gasii. Nu pot sa-l deschid. Stie careva de ce?

 9. radu.capan spune:

  Eu nu înţeleg la ce program vă referiţi.

 10. florea spune:

  Radule, de ce ma iei la intors!? Din ce zic eu reiese clar ca ma refer la carti electrononice „carti .x6.ro”. Nu toti ne pricepem la termenii tehnici de IT. Eu… am boala cititului.

 11. radu.capan spune:

  „Din luna august nu am mai gasit acest program” – de aceea am intrebat care program.
  Inteleg ca intrebarea vroia sa fie „din luna august nu se mai incarca acest sit”. Raspunsul e: s-a dus. Asa se intampla cu unele situri: azi sunt, maine nu. Daca s-a mutat la o alta adresa web eu unul nu cunosc. Se pare ca X6.ro a devenit liber. Ramane valabil CartiAZ.ro. Cele bune!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *