Google vrea odihnă pentru mouse


Când salvaţi un document în Word o faceţi cu CTRL-S sau dând click cu mouse-ul în bara de instrumente? Dacă (mai) folosiţi mouse-ul pentru o operaţiune atât de curentă e clar: eficienţa Dvs suportă îmbunătăţire. Chiar şi dacă mouse-ul e de fapt un touch pad încorporat cu tastatura (la laptopuri) tot combinaţiile de taste sunt mai rapide. Google ştie aceasta şi de mult timp pune la dispoziţie în unele webaplicaţii o serie de combinaţii de taste foarte utile. Recunosc că la început mă deranjau: mai apăsam din greşeală o tastă şi nu ştiam ce s-a întâmplat de un email îmi dispărea (era arhivat) sau cerea răspuns (reply). Nici astăzi nu folosesc prea intens scurtăturile oferite de Google… doar câteva, mai uzuale. Săptămâna aceasta blogul GMail a dorit să reamintească posibilitatea citirii poştei din taste, fără mouse, prin articolaşul intitulat Read your mail without touching your mouse. Articolul cuprinde şi capturi pentru ca lucrurile să fie mai intuitive.

img47

Aş aminti în primul rând că 1) GMail poate fi setat pe limba română; 2) combinaţiile de taste vor funcţiona doar dacă le activaţi din setări (la General, Comenzi rapide pe tastatură); 3) dacă aţi făcut 1 şi 2 atunci apăsând semnul întrebării veţi avea "peste" GMail afişată lista scurtăturilor cu explicaţiile în limba română (în limba engleză, ca link fix, le găsiţi aici). Scurtăturile, chiar dacă le puteţi avea explicate în limba română, se bazează pe sensuri în limba engleză. De exemplu gi vine de la Go to Inbox. Dacă veţi activa Custom keyboard shortcuts de la laboratoarele GMail veţi putea să vă definiţi o altă combinaţie! Cum în română Inbox apare tradus cu Mesaje primite, veţi putea să înlocuiţi gi cu mp. Sau orice altceva vă poate ajuta să memoraţi mai bine combinaţia de taste.

Revenind la articolul de pe blogul GMail: parcurgându-l veţi găsi prezentate cele mai importante taste sau combinaţii de taste:

– j mută cursorul la următorul email
– k mută cursorul la emailul anterior
– x marchează emailul sau discuţia din dreptul cursorului
– s îi pune marcajul de important (star)
– e trimite emailul sau discuţia în arhivă
– ! o trimite în coşul de spam
– gi vă duce la Inbox / Mesaje primite
– gs vă duce la mesajele marcate ca importante
– …

Cât de cât se vede lista şi în captura de mai sus.

La final amintesc că şi Google Reader – care din păcate nu este încă disponibil în limba română – are o listă de scurtături din taste. Tot cu ? o aflaţi.

img48


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *