Colaje cu Picasa


Acum câteva zile am vorbit despre posibilitatea introdusă de Picnik de a face colaje dintr-un set de imagini. Vă amintiţi probabil că opţiunile – pentru utilizatorii fără cont premium – sunt limitate. Nu aşa rapid ca via Picnik dar oricine poate face colaje din acelea (trei-patru în line sau coloană) într-un editor grafic precum Photoshop, Paint Shop Pro sau GIMP. Alternative desktop gratuite există… nu am studiat tema dar ultimul Picasa (amintesc, la momentul scrierii acestui articol versiunea 3 este în beta) are aşa ceva. Alegeţi nişte imagini şi din meniu Create alegeţi Picture Collage. Am lăsat mai mare în captura de mai jos, stânga, tipurile de colaje disponibile. Sunt şi unele care pun automat pozele în grile, apelând la decupări unde este nevoie, dacă este nevoie. Practic într-un minut poţi avea un colaj pe care să îl duci apoi de exemplu la listat color şi să îl înrămezi apoi, ca o super-fotografie cu/din fotografii. Nu vreţi să o tipăriţi? Picasa permite folosirea colajului ca tapet la Windows.

img68

Instrumentul de colaje din Picasa este destul de prietenos şi colaborativ, în sensul că nu te obligă la ceea ce creează automat. Poţi cere reamestecarea pozelor sau să le tragi manual în alte poziţii. În cadrul grilajelor poţi de exemplu alege dacă între poze să fie spaţii şi dacă da cu ce culoare să fie umplute. Dacă alegeţi modul Picture Pile puteţi să aranjaţi pozele cum doriţi. Un click pe ele şi veţi vedea un cerc gri cu un "mâner" de care puteţi trage atât pentru a roti cât şi pentru a scala imaginea (apropiindu-vă sau îndepărtându-vă de centru). Puteţi trimite o poză în spate drept fundal sau schimba factorul de adâncime între poze ce se suprapun. În fine, o imagine poate să nu aibă margine, să aibă o margine constantă sau una gen Polaroid. Merită să instalaţi beta-ul versiunii 3. Mie cel puţin programul nu mi-a murit niciodată deci pare un beta stabil. Să sperăm că până la versiunea 3 finală se vor mai adăuga ceva bunătăţi – partea cu colajele e foarte binevenită!

img69

La final, pentru că tot am folosit imagini de la o recentă plimbare cu familia într-un parc, un sfat: fotografiaţi-vă sărind. Noi ne distrăm frecvent făcând astfel de fotografii. Iar distracţia e mai mare când vedem pozele acasă, pe monitor. Poate 90% vor fi nereuşite dar între ele veţi găsi şi unele teribile. De exemplu mie îmi place mult cum a ieşit următoarea:

img70


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Alina spune:

  Buna seara. As vrea sa ma ajutati intr-o problema. Ziceti-mi si mi-e un program Photoshop, adik sa decupez poza si sa fiu singura si sus sub poza sa scriu numele si etc. 😀
  As vrea sa-mi spuneti de unde il pot lua? :((

 2. beatrice spune:

  Cu ce Picasa sunt facute? Eu am Picasa 3.

 3. radu.capan spune:

  Nu mai retin. Luati ultima versiune si veti putea face colaje.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *