EmergeDesktop


Cui îi place un desktop încărcat? Mie nu… dar mai tot timpul sfârşesc cu el aşa. Desigur, periodic fac curăţenie şi am chiar şi nişte foldere în care colectez tematic. Dar tot se încarcă. Dar acum la mine arată ca mai jos (poate aţi recunoscut tapetul de octombrie). Cum aşa? Am folosit un program care nu există doar de ieri aşa că unii s-ar putea să îl ştiţi deja: Emerge Desktop. E vorba de un shell Windows, dar nu lăsaţi termenii să vă intimideze. Oricum, programul nu este pentru cei care nu au răbdare să se acomodeze şi să studieze puţin aplicaţia. Poate vă vor ajuta explicaţiile următoare.

img79

În primul rând programul va încerca să înlocuiască shell-ul nativ Windows. Curaj, căci puteţi da înapoi. Va fi nevoie de o repomire a calculatorului după care ar trebui să aveţi ecranul curat. Sunt nişte mici "depozite", partea vizibilă a unor applet-uri ce înlocuiesc elementele binecunoscute. În captura de mai sus în dreapta-sus vedeţi ceea ce nativ se află în systray. Nu se vede foarte bine pentru că am pus transparenţă: dacă pun mouse-ul deasupra transparenţa este însă zero. Să vorbim deci puţin de configurarea ariilor applet-urilor:

– apăsaţi pe CTRL şi trageţi suprafaţa applet-ului pentru a o poziţiona altundeva pe ecran
– apăsaţi ALT şi mergeţi la marginile suprafeţei pentru a o redimensiona
– apăsaţi pe CTRL şi daţi click dreapta şi veţi avea acces la un meniu în care există opţiunea Configure – vezi 1 (de aici puteţi schimba aliniamentul icoanelor şi alte lucruri)
– în meniul contextual aveţi şi opţiunea de editare a schemei – vezi 2 (temei, interfeţei) applet-uluii (eu de exemplu am aplicat transparenţă la toate şi scos umbra, plus mărit iconiţele la applet-ul echivalent taskbar-ului)

Să revenim la captura de mai sus. În drepata-sus am pus ceea ce în mod normal e în systray. În colţul dreapta sus sunt aplicaţiile lansate, care în mod normal apar în taskbar. Nu am văzut ceasul sistem ceea ce mi-a lipsit. Sunt două soluţii: un applet ce există deja încorporat: emergeCommand pe care l-am tras în stănga-jos. Sau o altă aplicaţie pentru ceas (am retestat vechiul ClocX – despre care am scris în 2004).

img78

Un click dreapta pe desktop vă aduce un nou meniul contextual. Acolo găsim printre altele trei opţiuni: Start Menu, Quick Launch şi Desktop – acum probabil v-aţi liniştit după dispariţia butonului Start cu meniul aferent 🙂 . De asemenea găsiţi o opţiune Settings, iar sub ea, printre altele, Configure – vezi 3 şi Edit Launch Applets – vezi 4. Să începem cu fereastra de la 3: de acolo puteţi să specificaţi nişte margini la desktop. La ce bun? Dacă de exemplu vă puneţi jos (sau sus sau unde doriţi) applet-urile ex-systray&taskbar şi le doriţi mereu sub ochi, puneţi o margine astfel încât maximizarea unei fereastre să ne le acopere. Yep! Dar 4? De acolo puteţi adăuga noi applet-ul. De exemplu cel amintit pentru ceas. Sau, mai găsiţi tot implicit în pachetul de instalare, applet-ul pentru comenzi rapide (hotkey) de unde vă puteţi defini scurtături din taste pentru comenzi predefinite (aşa de exemplu puteţi reactiva Win+D pentru Desktop, altfel pierdut) sau pentru programe alese de Dvs. După cum spuneam e ceva de lucru pentru a-ţi aranja totul aşa cum îţi place, ţi-ar place sau eşti obişnuit… dar merită cred eu. Puteţi încerca…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. emil spune:

  Imi place f mult articolul, am invatat multe din el.
  O intrebare, cum pot sa-mi apara icoanele din dreapta sus?
  Cele din stinga le am deja.
  Multumesc.

 2. radu.capan spune:

  Cred ca ai deja solutia, dar daca nu: containerele s-ar putea sa fie suprapuse – prinde cu CTRL şi trage cu mouse-ul. Eu aşa mi-am mutat care container unde am dorit, desi initial erau toate in stanga-sus, stivuite.

 3. liv spune:

  De unde pot sa-l am si eu. Te rog. Cu multumiri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *