UPC taie accesul la torrente?


Nu la toate. Citesc în exterior – o căutare pe Google nu mi-a arătat că subiectul s-ar discuta şi la noi… poate îmi scapă mie -, mai exact pe TorrentFreak, cum că Major Romanian ISP Blocks BitTorrent Site. Serios? În concret se spune acolo că torrentele descărcate via TorrentBits.ro ar fi blocate de UPC. Am intrat pe situl românesc de torrente dar nu am găsit vreo observaţie. Problema e că situl cere înregistrare iar eu nu sunt membru. Dacă e să credem capturilor publicate pe TorrentFreak, atunci "unii dintre voi vă plângeţi că nu mai puteţi accesa TBS", mai exact "cei cu ip-uri de la UPC". Şi citim explicaţia "Problema este de la provider-ul vostru, acesta folosind filtre de blocare acces. nu este vina acestui sit pentru problemele create!"

img80

Uitându-mă printre comentariile la articolul de pe TorrentFreak am găsit confirmarea unui român: I’m a Romanian UPC customer, and it’s true I couldn’t access that tracker for about 3 days, but since this morning it’s working. I’ve spoken to other UPC customers in other parts of the country and for the filter seems to be still on… so who knows maybe they are removing the filter. (În traducere pentru cine are nevoie: Sunt un client UPC şi este adevărat că nu am putut accesa tracker-ul timp de aproape 3 zile, dar de dimineaţă a începu să meargă. Am vorbit cu alţi clienţi UPC din alte părţi ale ţării şi filtrele par să fie active (la ei)… aşa că cine ştie, poate că elimină filtrul.) Povestea începe să semene deci cu cea din Italia, amintită în articolul citat. Acolo a fost temporar blocat The Pirate Bay, un cunoscut sit de torrente, dar o decizie judecătorească a forţat deblocarea sitului. Mă depăşesc chichiţele legale, dar deduc că nu e atât de uşor să închizi un sit, fie şi el de torrente.

Oricum ar fi şi cum s-ar termina povestea TorrentBits & UPC, s-ar putea să fie doar un prim episod dintr-un viitor mai sumbru? Ce părere aveţi?

PS: Pirateria e un fenomen negativ, a nu se înţelege că îl susţin. Dar, în opinia mea, 1) între torrente şi piraterie nu se poate pune egal; şi 2) metodele de luptă împotriva pirateriei trebuie să fie ceva mai creative şi realiste. Un tracker e o frunză, când răul trebuie tratat de la rădăcină.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Anonim spune:

    Confirm si eu…cateva zile torrentbits.ro nu a functionat nici la mine (abonat UPC). Insa vad ca azi situl merge foarte bine. Intradevar vad ca situl a fost filtrat dovada sta si anuntul dat de administratori cum ca accesul pe UPC a fost restrictionat

  2. Cristian Diaconu spune:

    1 Torent, 2 Torente

    Se folosesc în traducere cuvintele româneşti dacă există în dicţionar. Pentru că dacă ar trebui să le englezim pe toate nu ştiu cum am mai scrie, dat fiind faptul că engleza are o groază de cuvinte cu litere dublate, iar româna foarte puţine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *