FastStone Image Viewer: slideshow-uri


Nu îmi vine să cred că au trecut patru ani de când am scris prima oară, aici, despre programul FastStone Image Viewer (de fapt îmi vine greu să cred că scriu de patru ani despre programe, situri şi altele). După patru ani nu cred că se consideră o repetiţie dacă reiau subiectul, mărunţindu-l după facilităţi. Şi am să încep cu facilitatea de… viewer (de fapt să încep cu începutul: descărcaţi-l de aici – există şi versiune portabilă: descărcaţi, despachetaţi, lansaţi, nimic de instalat). Din setări (Settings sau F12), tabul Associations puteţi face ca imaginile să fie deschise pe calculatorul Dvs implicit cu acest program. Eu unul nu m-aş grăbi: evaluaţi programul şi decideţi mâine de exemplu. Nu mi se pare că deschide o imagine atât de repede ca IrfanView, dar e oricum acceptabil. Imaginea se deschide pe tot ecranul, fără elemente care să ne deranjeze.

img103

Acum vă propun să discutăm direct despre slideshow-uri, adică de modalitatea de a vedea fotografiile una după alta, în succesiune automată. Dacă aveţi o imagine încărcată, pe tot ecranul, daţi Esc pentru a o închide (şi totodată programul) sau Enter dacă vreţi să ieşiţi din modul de vizualizare şi să vedeţi programul FastStone. Sau S pentru a intra în modul slideshow. Veţi vedea o fereastră ca cea de mai sus, stânga. Puteţi seta culoarea de fundal, la câte secunde să se treacă la următoarea imagine, dacă ele să fie redate în ordinea normală sau aleator, dacă să se intre în buclă sau nu, dacă succesiunea să intre şi în subfoldere sau nu, şi… hai să sărim direct la efecte. Respectivele efecte sunt setabile (click pe cele trei puncte din stânga lui Play) şi găsiţi 156 de efecte! Sună mult, sunt multe, dar în realitate sunt câteva familii de efecte cu n variaţii. Oricum, varietatea e de apreciat. Dacă vreţi să fiţi surprinşi, apăsaţi All la efecte şi va fi ales aleator câte un efect. OK, revenim în fereastra anterioară (să nu uit: puteţi pune şi muzică în fundal) – mai rămâne să apăsaţi Play şi puteţi urmări spectacolul. Dacă vreţi să reveniţi la o imagine anterioară, apăsaţi săgeată înapoi (sau săgeată înainte pentru a trece rapid la următoarea imagine). Puteţi folosi spaţiu pentru a suspenda temporar redarea automată.

Vă plac aceste slideshow-uri? Ce aţi spune să le împărtăşiţi cu prietenii? Dacă intrăm în programul FastStone (Enter dacă sunteţi pe o imagine pe tot ecranul) vom găsi instrumentul în meniul Create, opţiunea Slide Show Builder. În principiu sunt cam aceleaşi opţiuni ca la slideshow-ul clasic. Aici putem dacă dorim să prefaţăm slideshow-ul cu o fereastră iniţială cu un titlu, o descriere şi una dintre imagini cu o margine la alegere. De asemenea putem activa sau dezactiva butoanele Browse şi Export. Rezultatul va fi un fişier executabil (reduceţi dimensiunea imaginilor ca să nu fie uriaş) pe care îl puteţi transmite prin email sau pe un CD sau pune pe web. Destinatarul nu are evident nevoie de programul FastStone pentru a vedea imaginile. Le va vedea derulându-se conform opţiunilor noastre (inclusiv cu efectul de tranziţie ales de noi). Dacă am lăsat opţiunea Browse, destinatarul va putea să vadă individual pozele. Dacă am lăsat opţiune Export, în mod suplimentar le va putea salva (adică extrage imaginile, câte sunt, din formatul EXE al slideshow-ului în formatele originale ale imaginilor). Ce bine ar fi fost dacă exportarea s-ar fi putut face şi în format SWF sau FLV, pentru web…

img104

Vom continua să mai vorbim despre FastStone Image Viewer şi diversele lui facilităţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Lacra spune:

  Super! E minunat sa gasesc detalii despre facilitatile oferite de FastStone Image Viewer!
  Doresc sa aflu si orice alte detalii despre acest program.

 2. Durbaca Virgil spune:

  E super programul. Pacat ca nu-i in romana. Nu am gasit inca butonul de salvare a unui film.

 3. radu.capan spune:

  Nu face filme, face slideshow-uri. Ele pot fi salvate ca executabile (fişiere EXE).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *