WP Super Cache


Ce înseamnă un sit mare? Într-o vreme gândeam răspunsul în funcţie de numărul de vizitatori. Dar adevărul este că în ecuaţie intră şi serviciul de hosting folosit. Un peşte de 5 cm într-un borcan cu diametru de 6 cm e… mare. Pune-l într-un acvariu lung de un metru şi devine deodată peşte mic. Trec de ciudata introducere pentru a mă opri la subiectul articolului: pluginul WordPress Super Cache (se descarcă de aici). După unii e un plugin de care au nevoie doar siturile cu un număr impresionant de vizitatori. Eu spun: nu e aşa – au nevoie de el cei care se întind dincolo de "plapuma" limitelor contului lor de găzduire web. De exemplu CNet.ro: departe de a fi un mega-sit provoacă totuşi probleme serviciului de hosting pe care îl folosim. Astfel, pentru a doua oară, am activat pluginul şi sperăm să fie de bine.

img115

Ce face pluginul? Explicaţia e simplă (realizarea e complicată, iar configurarea pluginului e de dificultate… medie). La fiecare vizită pagina este generată în baza unor interogări ale bazei de date MySQL. Drept urmare serverul e solicitat şi cu cât aveţi mai mulţi vizitatori (simultan) cu atât mai rău pentru server. Folosind pluginul Super Cache, o pagină odată solicitată va fi salvată pe server ca pagină HTML, fiind ea servită la o eventuală resolicitare. Astfel vizitatorii vor vedea pagina dorită dar ea nu va mai fi regenerată ci pur şi simplu servită rapid, text plus imagini. Cei care vă oferă găzduire ar trebui să devină mai relaxaţi 🙂 – asta desigur dacă anterior v-au semnalat că generaţi probleme. Faptul că vizitatorii primesc pagini pre-generate înseamnă şi o viteză mai mare de navigare pe sit, ceea ce ar putea să îi facă pe unii să opteze pentru acest plugin chiar şi dacă nu au probleme din cauza numărului mare de vizitatori. Dar… Pluginul are costurile lui!

În primul rând instalarea nu e de genul pui pluginul, îl activezi şi uiţi de el. Detalii despre instalare şi configurare găsiţi aici. Firile mai atehnice trebuie să stea departe de acest plugin. Presupunând că aţi instalat corect pluginul dezavantajele continuă: paginile HTML vor ocupa evident spaţiu suplimentar. Nu mult, fiind vorba de text 100%, dar oricum vor ocupa spaţiu suplimentar. Apoi e posibil să apară probleme cu actualizarea. Depinde aici mult de tema pe care o folosiţi, dar s-ar putea ca între momentul publicării unui material şi reflectarea lui (de exemplu în sidebar) să apară întârzieri. Sau probleme cu comentariile… sau altele. Cei care navighează neidentificaţi pe sit (majoritatea) vor vedea paginile din cache. Cei care navighează identificaţi vor vedea paginile generate normal, prin PHP & MySQL. Sunt curios de experienţele celor care au folosit Super Cache, dar şi de eventualele probleme pe care le-aţi sesizat pe situl nostru datorită acestui plugin.

PS: Dacă vă întrebaţi ce e cu captura din articol – recunoaşteţi într-un sit dacă este activat acest plugin uitându-vă la final în sursa paginii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *