GIMP Portable: ceva mai bine!


Chiar zilele trecute am fost nevoit să lucrez mai multe ore pe un calculator fără vreun editor grafic. Puteam să apelez la o soluţie online dar am preferat un program, şi anume GIMP. Nu pentru că îmi place sau îl folosesc curent ci pentru că e gratuit (nu era calculatorul meu şi nu doream să pun ceva comercial). Preferatul meu este Paint Shop Pro (deţinut legal). Pentru operaţiunile de care aveam nevoie, chiar implicând straturi, m-am descurcat bine cu GIMP. Şi totuşi încă lucruri chiar elementare nu mă descurc să le fac cu GIMP, decât poate după ceva săpături. Ceea ce m-a deranjat (dintotdeauna) la GIMP a fost sistemul de ferestre independente. Poate aţi auzit de GIMPshop, care pune totul într-o fereastră: din păcate a rămas la versiunea 2.2, pe când GIMP oficial e la 2.6.1. Şi atunci?

img126

Lifehacker face azi o recomandare importantă: folosirea versiunii portabile. De unde? De pe PortableApps, un excelent sit recomandat de Jurgen încă de acum doi ani. Acolo veţi găsi:

GIMP Portable – 2.6.1
GIMP Portable Background Window – 2.1.3
GIMP Portable Photoshop Layout – 1.0

Să remarcăm câteva lucruri. În primul rând că la 9 octombrie apărea GIMP 2.6.1. Deja PortableApps oferă această versiune (de regulă sunt câteva zile ce trec între programul original şi versiunea lui portabilă)! Apoi sunt şi cele două pluginuri nemaipomenite. Ambele fac împreună ce oferea GIMPshop, doar că mai prompt. Primul plugin face ca tot programul să folosească o fereastră unică. Al doilea rearanjează meniurile şi ferestrele plutitoare pentru ca să semene pe cât posibil mai mult cu Adobe Photoshop.

Uau, uau, uau… hai că-mi place! Timpul de lansare e poate cam mare, am nevoie de mult timp de adaptare (deja la Paint Shop Pro cam tot ce vreau fac rapid din combinaţii de taste), dar poate voi folosi mai des GIMP. Să nu uit! E în română (pe ici pe colo desigur în engleză) şi dacă nu e aşa din prima citiţi instrucţiuni aici.

PS: Era să mă las luat de val. Pe situl PortableApps la pluginuri veţi vedea anumite avertismente de instabilitate. Unele s-au verificat şi în cazul meu, dar nu mi s-au părut foarte deranjante şi oricum probleme soluţionabile (ex: folosiţi mai bine click dreapta de imagine pentru meniuri decât meniul superior).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *