TopStyle Lite… încă bun


Dacă aveţi un sit, mai ales un CMS, atunci sigur că folosiţi CSS chiar şi fără să ştiţi. Ne adresăm în continuare celor cu cunoştinţe de CSS aproape zero pentru a introduce un program veeechi, dar încă bun. TopStyle are două versiuni: una lite, adică uşoară, redusă ca funcţionalităţi, şi una pro, adică profesionistă, dar şi comercială. Versiunea gratuită o puteţi descărca de aici şi ea vă poate fi de mare ajutor dacă sunteţi la început de drum cu foile de stil (style sheets). De ce? Este un editor orientat pe CSS, chiar dacă învechit, după cum veţi vedea de la primele apăsări de taste. Să presupunem că dorim să "stilăm" pagina în întregime: body. Din capturile de mai jos vedeţi că programul oferă funcţia de auto-completare atât pentru proprietăţi cât şi pentru valorile lor (acolo unde există valori estimabile).

img140 img141

Ei, dar completarea nu e totul. Vedeţi mai jos programul în întregime şi observaţi în partea dreaptă zona de configurare, conţinând două taburi (jos), pentru proprietăţi şi pentru selectori. Un selector este de exemplu body iar o proprietate pentru acest selector este background-color. Zona din dreapta a aplicaţiei vă permite să găsiţi rapid proprietăţile unui selector, precum şi să specificaţi valorile dorite. Acolo unde se poate, introducerea valorilor este ajutată (ex: paletă de culori dacă e o culoare). Şi atuurile nu se opresc aici. În partea de jos a fereastrei programului puteţi observa o zonă de previzualizare a codului CSS scris. Observaţi fundalul gri, precum şi linkul (legătura) subliniată cu roşu şi paragraful cu linie deasupra şi dedesubt (exemple pur teoretice, nimic vizat în concret). Dacă reveniţi cu privirea peste cod veţi vedea că padding-lelt este înroşit pentru simplu fapt că această proprietate nu există (e padding-left). Cu alte cuvinte programul are şi facilitatea de corector. În fine, s-ar mai putea spune unele şi altele despre program (foile de stil pot fi salvate şi/sau încărcate – dacă aţi găsit unul mişto pe web şi doriţi să îl studiaţi). Există apoi indicatoare pentru a şti dacă o proprietate e specifică doar unui navigator sau tuturor (aici e dezavantajul neactualizării versiunii gratuite: între timp lumea navigatoarelor a evoluat).

img142

Vă invit să îl folosiţi ca "teren de joacă" sau mai bine spus de studiu. Dacă vă interesează alte instrumente, mai noi – din păcate cel mai adesea şi comerciale – puteţi săpa pe net. Sau vă dau eu nişte puncte de plecare:


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *