PicPick: capturi şi tot felul altele


Există o manie, sunt sigur că o ştiţi, ca să fie mai multe într-una: xerox şi scanner, telefon şi aparat foto, şampon şi balsam… Uneori însă asocierile sunt comice (frigider cu televizor inclus). În cazul lui PicPick avem o suită fericită de aplicaţii într-un singur program. În momentul când scriu această recenzie programul nu doar că e gratuit dar nici nu necesită instalare (despachetaţi şi lansaţi). Nu aveţi deci de pierdut – decât eventual câteva minute – încercându-l. Vom trece rapid în revistă facilităţile puse la dispoziţie de acest program. Captura de mai jos vă arată meniul aplicaţiei: ea stă în systray gata să vă ajute la nevoie. Să vedem mai întâi partea de capturi de ecran: avem mai multe opţiuni – tot ecranul, fereastra activă, o parte de fereastră (meniu, dialog…), o regiune, o regiune fixă, un contur neregulat. Marele meu regret este că în testele în care le-am făcut nu a mers opţiunea de auto-scroll, care să îţi permită de exemplu să capturezi o pagină web dintr-un navigator în întregime, nu doar ce este vizibil. Probabil e un bug temporar.

img168

De la Capture Settings putem stabili captura unde să meargă: în clipboard, să fie salvată automat sau în editorul PicPick (de asemenea puteţi opta pentru format, implicit PNG dar se poate şi JMP, GIF sau BMP). Vedeţi mai jos editorul oferit de PicPick: nu e mărunţel, nu? Are o bară de instrumente, tot felul de efecte… E un editor serios şi pentru cei mai mulţi suficienţi. Poţi uşor să pui blur sau transparency pe anumite zone pentru a evidenţia o altă zonă… sau să trasezi, subliniezi, evidenţiezi ceva cu creionul, pensula sau săgeţile. E probabil unui dintre cele mai bune/complexe editoare pe care le-am văzut la programe pentru capturi.

img169

Dar programul ştie şi altceva să facă decât capturi. De exemplu să vă ofere o culoare de pe ecran (color picker). Sau să vă pună un liniar pe ecran, orizontal sau vertical, util webdesignerilor pentru a aprecia anumite elemente grafice. Este şi un instrument numit protractor dar care, iertare, nu ştiu exact ce face (măsoară unghiuri?). Cu crosshair puteţi afla coordonatele unor puncte pe ecran (util webdesignerilor şi nu numai). În fine, via whiteboard transformaţi ecranul într-o tablă pe care puteţi desena. La ce bun? De exemplu la demonstraţii: puneţi o imagine (grafic, ce doriţi) şi apoi puteţi să lucraţi pe ecran ca şi cum ar fi o tablă (la şcoală sau la o şedinţă de marketing). Dacă folosiţi frecvent mai multe dintre instrumentele enumarate mai sus merită să folosiţi PicPick: şapte (aproape, nu-s chiar şapte şi nu-s muşte) dintr-o lovitură!

img170


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Daniela spune:

  Multe multumiri pentru munca pe care o faci actualizand noile aparitii. Devin un fan cat se poate de serios al acestui sit.
  Drept referinta la acest articol, ofer ca ajutor traducerea PROTRACTOR (engl.)=raportor, faimosul instrument care il aveam in trusa de geometrie, realizat din aluminiu, cu ajutorul caruia desenam si masuram unghiuri la scoala odata.

  Va multumesc si mult noroc in continuare.

 2. radu.capan spune:

  Multumesc de comentariu si de ajutor. Intr-adevar, dictionarul spune clar: raportor. Eu ma gandeam ca o fi ceva termen tehnic ce imi scapa. Sper sa gasiti si alte articole interesante pe aici.

 3. Mircea spune:

  Am gasit multe lururi interesante pe site. Aplicatia aceasta pare foarte interesanta si voiam sa vad ce stie sa faca. Din pacate nu reusesc sa-i rezolva o problema: dupa dezarhivare la lansarea aplicatiei in fereastra nu are denumiri pt comenzi ci numai semne.

  Voi incerca si pe alt calculator.

  Numai bine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *