jQuery: câteva pluginuri


Intenţionez să vă prezint în continuare câteva pluginuri care pe mine m-au interesat. Nu pentru un proiect anume dar mi s-au părut a avea multe aplicaţii posibile, aşa că m-am decis să mă uit puţin mai îndeaproape la ele. Primul, care m-a entuziasmat de când i-am citit titlul, se numeşte jQuery Context Menu Plugin. Cu captura de mai jos şi din nume sunt sigur că ştiţi deja ce face: permite ca pe anumite elemente (div-uri, td-uri, img-uri sau ce vă mai imaginaţi) să faceţi cu click-dreapta apelabil un meniu contextual (în locul celui din navigator). Dacă dezvoltaţi o webaplicaţie atunci cu un meniu contextual puteţi spune "altă viaţă!" După cum vedeţi tot din captura de mai jos, nu e mare filosofie definirea unui meniu: e vorba de o listă. Trebuie inclus un fişier JavaScript cu pluginul (evident înainte inclusă librăria) şi unul CSS pentru meniul contextual. Apoi un mic cod pentru a defini unde să acţioneze meniul şi ce anume să facă. O demonstraţie puteţi vedea aici.

img211

Cory a scris anterior jQuery Right-click Plugin. Acesta nu afişează un meniu doar detectează click-dreapta. L-am menţionat pentru că pluginul poate fi util dacă doriţi să dezactivaţi click dreapta într-o pagină (evident nu e o măsură infailibilă pentru a vă proteja de exemplu imaginile, dar pe mulţi îi va bloca iar pe alţii îi va frustra 😉 ). De acelaşi autor mai este şi jQuery MultiSelect, precum şi jQuery File Tree. Acesta din urmă îl vedeţi în captura de mai jos, iar o demonstraţie e aici. Sunt multe soluţii din familii tree. Aceasta mi s-a părut elegantă prin opţiunile oferite şi prin aspectul vizual îngrijit. Se pot alege efecte la deschidere, precum şi deschidere printr-un click sau cu dublu click. Simplu de folosit…

img212

În fine, trec la ultimul script, descoperit tot astăzi şi care e mai greu de explicat, mai uşor de văzut: LinkSelect jQuery Plugin. Ce face pluginul? Transformă o binecunoscută listă select într-un control similar dar mai aspectuos. Reţineţi: transformă! Aceasta înseamnă că o pagină în care aveţi deja un select definit poate fi folosită fără modificări, desigur adăugând fişierele de rigoare (JS pentru jQuery şi plugin şi CSS-ul pentru plugin). Partea cu select rămâne la fel (ca şi cod HTML), dar vizual va fi diferită. În acţiune veţi înţelege mai bine ce spun. Avantajul este că se comportă similar cu controlul cunoscut, răspunzând inclusiv la tab şi la săgeţi sus-jos pentru a schimba selecţia curentă. Dacă doriţi să îmbunătăţiţi vizual un formular şi v-au deranjat opţiunile limitate ale controlului select, încercaţi cu acest plugin şi rezultatele vor fi mai bune.

img213


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *