Am migrat în SUA


Da, am migrat în SUA. Nu, nu vreunul dintre membrii echipei, ci situl. Pentru că a crescut prea mult, sufocând contul pe care îl aveam, a trebuit să luăm decizia mutării sitului CNet.ro altundeva. Ultimele săptămâni au fost de căutare – enorm de mult timp pierdut! Am răsfoit ofertele mai multor servicii de hosting, de la unele celebre la altele necunoscute. E o experienţă interesantă. În primul rând te simţi copleşit de disponibilitatea pe care cei de la vânzări ţi-o arată când pui primele întrebări. Ca potenţial client vor face desigur cât pot mai mult pentru a te convinge. Cât mai rămâne din disponibilitate după ce devii client… e greu de spus. Oricum, ceea ce m-a deranjat în această fază de discuţii este că în unele cazuri eşti servit cu… copy & paste. Adică întrebi ceva, iar răspunsul e croit din fragmente din ceea ce oricum poţi citi şi pe situl lor. Iar în unele cazuri întrebările foarte specifice rămân fără răspuns… ceea ce nu miroase bine.

img15 img14

În al doilea rând găsesc mereu suspect ofertele cu… unlimited. Există mereu o limită. Degeaba îţi spun că poţi găzdui un număr nelimitat de situri, într-un spaţiu nelimitat şi cu lăţime de bandă nelimitată dacă din proces poţi folosi doar x % sau numărul de conexiuni MySQL simultane este y. Prefer de aceea ofertele limitate, generoase dar limitate, pentru că îmi sugerează mai mult realism. Aşa se face că în cele din urmă nu am ales vreo firmă mare, ci una mică, necunoscută pentru cei mai mulţi. Faptul pentru care nu îi dau numele (nu că ar fi greu de aflat) se explică prin perioada ad experimentum în care ne aflăm. Nu consider că am făcut migrarea finală… E doar un test, iar în cele câteva zile de când situl e în SUA nu pot să spun că am avut probleme mari (una a fost totuşi). Noul cont are suficient spaţiu (de fapt lăţime de bandă) pentru a nu ne face probleme cel puţin 1-2 ani. S-ar putea foarte bine ca peste o lună să migrăm în altă parte… dar poate vom rămâne la noua locaţie.

Oricum, migrarea a decurs bine şi nimeni nu a avut vreo pagină albă în timpul propagării ei. Iar faptul că nu mai e în România ci în SUA nu cred că se simte negativ, prea dramatic cel puţin, de către cei cu conexiuni bune la internet. Câteva concluzii ale acestor zile (prea puţine pentru moment):

 1. Înainte de a alege o nouă gazdă:
  • citeşte bine pe sit oferta şi eventual vezi dacă au şi o secţiune knowledge base sau ceva similar pentru informaţii suplimentare;
  • mai ales dacă se laudă cu "fără limite", caută aceste limite – ele întotdeauna există;
  • stai de vorbă îndelung cu serviciul tehnic/vânzări până afli tot ce doreşti – e dreptul tău!
 2. Studiază bine preţurile. Citeşte până la final sau încearcă să conduci o comandă până aproape de final (evident, te opreşti când trebuie să dai datele cărţii de credit) pentru a vedea dacă mai apar ceva cheltuieli. Sunt mai multe forme de înşelătorie:
  • mai ales dacă se laudă cu "fără limite", caută aceste limite – ele întotdeauna există; când nu sunt afişate – şi de regulă nu sunt afişate – un serviciu de hosting se discreditează singur;
  • când începi comanda vezi (imaginez un exemplu) că serverul pe care îl vrei, care te-a atras cu spaţiu şi bandă multă, are 128RAM, aşa că mai trebuie să mai comanzi RAM în pasul 2 şi poate încă alte lucruri în pasul 3, aşa că preţul iniţial creşte până la un preţ final, real;
  • oferta ce e afişată cu cifre MAAARI e valabilă doar dacă plăteşti pe un an în avans, sau chiar pe 10 ani! în captura de mai jos vedeţi oferta atrăgătoare de la DreamHost: doar 6usd pentru nelimitat virgulă nelimitat virgulă nelimitat… dar dacă plăteşti în avans pe 10 ani…
  • nu uita de cupoane! caută pe Google coupon şi numele firmei de hosting… s-ar putea să prinzi diverse reduceri (20% din preţ sau prima lună la 0,01 dolari ş.a.)
 3. Asigură-te că au o politică de returnare a banilor, măcar pentru o lună de la momentul comenzii: vrei nu vrei, oricât ai evita şi întreba s-ar putea ca unele aspecte negative să le afli doar din practică, adică după ce ai folosit serviciul timp de câteva săptămâni. Atenţie: şi aşa nu poţi fi sigur că îţi vei vedea banii înapoi. O păţesc americani, ce să mai spun de români. (În paranteză fie spus, şi eu am blocaţi câteva sute de lei la o companie de host americană unde am făcut o comandă şi apoi am retras-o. Am fost asigurat că au anulat comanda dar după o săptămână – !!! – nu am încă banii înapoi în cont. Încerc să rămân optimist că îmi voi revedea acei bani.)
 4. Nu uita să spui că eşti din România. Mai devreme sau mai târziu vor afla. M-am simţit teribil de ruşinat când am comandat un pachet (la o altă firmă) şi la finalul comenzii mi s-a spus: felicitări, contul v-a fost creat. Când l-am deschis am citit: cont fraudulent – ţara de provenienţă este considerată suspectă. În anul 2008 România încă figurează în unele sisteme ca o ţară de risc. De aceea spuneţi clar din start că sunteţi român şi că veţi plăti din România: dacă cineva strâmbă din nas ştiţi că trebuie să căutaţi mai departe.
 5. Gândeşte-te de 10 ori şi comandă o dată (desigur, desigur, cu money back poţi alege totuşi de mai multe ori) – pentru aceasta trebuie să ştii ce nevoi are situl tău; presupunând că îl migrezi, ştii deja cât consumă (spaţiu, lăţime de bandă, procesor, interogări MySQL); dacă acum porneşti ceva pe web, caută totuşi să estimezi succesul sitului/siturilor; din păcate majoritatea serviciilor de hosting pornesc de la premisa ca "clienţii nu vor atinge limitele"; aşa se face că poate să scrie că ai 10GB spaţiu şi 1TB lăţime de bandă: dacă ajungi la 90% din ce ţi se oferă vor începe plângerile.

Cred că ar fi mai multe de spus, dar mai bine revin asupra subiectului când voi avea o experienţă mai solidă (repet, acum mă consider cu noul host într-o etapă de teste). Şi voi încheia explicând puţin captura de mai jos. E făcută astăzi, de aici, şi pare foarte tentantă. Am spus deja mai sus că preţul de 5,95usd se aplică doar dacă plăteşti pe 10 ani (ţeapa 1). E oricum o ofertă ce arată bine şi, grăbiţi-vă, e valabilă doar pentru 1.111 clienţi noi şi au mai rămas doar 30 de conturi disponibile. Grăbiţi-vă. Sau mai bine nu. De ce? Pentru că exact acelaşi lucru îl spunea pagina şi acum o săptămână (ţeapa 2). Quod erat demonstrandum.

img16

Dacă aveţi alte principii sau învăţături trase din experienţa cu serviciile de hosting, fiţi buni şi împărtăşiţi-le prin comentarii. Sau dacă folosiţi ceva servicii solide, recomandaţi-ni-le.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. Robert spune:

  Experienţa mea cu cei de la Bluehost a fost şi este bună. Am verificat şi disponibilitatea lor de a comunica DUPĂ ce le-am devenit client. Totdeauna mi-au răspuns prompt (fără copy & paste), deşi după ora lor (newyorkeză) acolo era trecut miezul nopţii. Oferă spaţiu nelimitat plus mii de alte servicii. Nu am ajuns niciodată să le folosesc… Sigur, se plăteşte în avans pe un an. Sau pe mai mulţi. Alte detalii: dacă doreşti să faci upload la materiale de peste 20-30 de MB (înregistrări video, audio etc.) la o viteză mai mare, ar trebui să plăteşti ceva în plus (dar nu e obligatoriu!). Eu nu am avut nevoie, opţiunea „unlimited ftp” mi-a fost suficientă.

 2. Valeriu spune:

  http://www.hostgator.com/

  Ai 3 planuri de gazduire din care poti alege, respectiv: Hatchling, Baby si Swamp. Swamp este cel mai mare abonament de la ei.
  Pentru asta ai la dispozitie 2 alternative: fie dai un telefon la numarul afisat in emailul primit de la ei in care le vei confirma pur si simplu numele tau si cateva date pe care ti le cer ei, fie daca nu stii engleza le vei trimite o poza scanata a buletinului si o poza scanata a cardului cu care ai facut comanda pentru ca ei sa fie siguri ca tu esti intr-adevar persoana care a efectuat comanda.

  Si asta e totul in ceea ce priveste cumpararea unui nume de domeniu si a unui pachet de gazduire pentru viitorul tau site.

  Succes

 3. radu.capan spune:

  @Valeriu: Folosesti HostGator de mai mult timp? Cu situri cu trafic… mare? Probleme intampinate/ascunse?

  Ce nu imi place din ce citesc (am studiat si aceasta oferta) e ca nu asigura backup automat pe alt server… doar instrument pentru a-ti crea tu backup.

 4. Shumi spune:

  Se vede un pic că pagina face acum înconjurul lumii ca să ajungă la mine în calculator. În fine, nu e chiar deranjant, însă eu aş fi căutat un host în europa. Am observat că europenii sunt mult mai raţionali (sau poate nu au fondurile americanilor?) când vine vorba de hosting (şi nu numai). La americani e la modă să ofere zeci/sute de giga sau unlimited, în timp ce la europeni văd o asemănare cu pachetele din România. Mai nimic nu depăşeşte 2 giga (shared hosting). Acest lucru şi voiam să vă întreb, aţi rămas pe shared hosting sau aţi trecut la un vs(virtual server)? sau chiar la un server fizic? Dacă aţi rămas la shared hosting, cum de la webfactor sufoca serverul, iar la hostul actual nu? Doar din prisma spaţiului pe hdd şi a lăţimii de bandă folosite?
  Revin la ce spuneam. Hosting în europa cu giga în genul americanilor am văzut la două site-uri: http://www.host2day.com şi http://www.webhosting-master.de (care acum văd că-i down). Singurul avantaj: datele nu mai trebuie să traverseze oceanul. Dar mi se pare enorm avantajul atunci când 99% din vizitatori sunt români (sau când site-ul este scris în română). Dezavantajul este că nu ştiu germană, noroc cu google translate.

 5. radu.capan spune:

  O soluţie europeană ar fi într-adevăr de preferat. Dar cu care să te poţi înţelege în engleză 🙂 . Cât despre necesitatea migrării: consumam aproape dublul lăţimii de bandă admis, plus prea multe conexiuni MySQL. Acum, distribuind câteva situri (între care CNet.ro e cel mai baban), au rămas pe vechiul server zeci de situri miculuţe care generează un trafic şi stres pe server mic. Probabil pe viitor vom viza un server virtual, dar aici intrăm în planuri de viitor şi resurse financiare (amintesc că noi mediem găzduire pentru zeci de situri catolice, majoritatea f micuţe, unele medii). Pentru moment am dorit să mut CNet.ro într-un spaţiu unde să „respire” mai lejer (hdd+bandă+interogări).

 6. Roman spune:

  La moment folosesc un hosting de 1$, dar curând voi trece la imhosted.com
  Opțiunea lor îmi pare foarte bună, luând în vedere timpul de răspuns al serverului care e destul de bunicel.
  Apropo e folosit de webdesignerwall.com, baftă pentru o alegere mai bună!

 7. argento spune:

  Pana la urma Radu cand o sa faci public hostul ales? Cel putin eu sunt foarte curios 🙂 .

 8. radu.capan spune:

  Actualmente folosim Doreo.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *