Completare automată a cuvintelor în OO Writer


De câteva săptămâni folosesc, pentru scrierea de documente, în locul Word-ului din MS Office, Writer-ul din pachetul Open Office 3.0. La început nu aveam de ales, dar acum chiar m-am obişnuit cu el. Nu are chiar toate facilităţile Word-ului: de exemplu, combinaţia Shift+F3 care comuta între cuvinte scrise cu toate literele mari – cu toate literele mici – cu prima literă mare o foloseam destul de des, dar acum nu am găsit ceva similar. Şi deplasarea din cuvânt în cuvânt – Ctrl+Tab – la sfârşit de rând sare la începutul paragrafului următor, ceea ce de multe ori mă cam încurcă.

Dar chiar mi se par mici neajunsurile simţite de mine, aşa că nu cred că mă mut curând înapoi pe Word. Mai ales că Writer-ul acesta are o facilitate pe care Word-ul nu o are aşa de dezvoltată: completarea automată a cuvintelor. Ţin minte că şi Word-ul făcea ceva sugestii de completare, în general la dată, dar nu prea o foloseam pentru că nu o scria în formatul în care o scriam eu. Writer-ul are în schimb numeroase cuvinte la care îţi face sugestii de completare, şi lista tot creşte, pentru că ştie să îşi adune singur cuvinte din ceea ce scriem noi. Aşa că la mine lista conţine muuulte cuvinte cu tematică religioasă (reflectând activitatea mea principală).

img23

Acest instrument de auto-completare vine din start cu anumiţi parametri, dar sunt câteva setări care ne permit să îl adaptăm după preferinţele noastre. Îl găsim în meniul Unelte, submeniul AutoCorrect, pe tab-ul Completare cuvânt. Putem să scoatem facilitatea dacă dorim, dar sper că nu veţi sări pe această opţiune. Recunosc că nu m-am obişnuit încă foarte bine cu ea – mai ales că eu încă mă uit mai mult la taste când scriu, nu la ecran, ca să sesizez mai uşor completările sugerate – dar o folosesc tot mai mult, şi chiar şi atunci când nu o fac, nu mă încurcă deloc. Să vedem acum care sunt celelalte setări. Ar fi Append space, care se pare că atunci când acceptăm o sugestie de completare, ar trebui să mai adauge la sfârşitul cuvântului un spaţiu – la mine însă nu am sesizat vreo diferenţă… Dacă bifăm Show as tip, sugestia este făcută "în balon", dacă nu, apare în continuarea cuvântului, marcată cu albastru.

img24 img25

Este setabilă şi colectarea automată de cuvinte, la Collect words, precum şi memorarea listei la închiderea documentului pentru a fi folosită şi în alte documente. Acceptarea cuvântului se poate face cu diferite taste, după preferinţe – mie Enter-ul sugerat mi s-a părut mai comod, mai la îndemână… Mai putem seta lungimea minimă a cuvintelor care intră în lista de sugestii – în program este din start 10 – şi numărul de cuvinte din listă – dacă vrem mai multe sau poate mai puţine de 500. Avem în faţă şi lista de cuvinte, din care putem şterge cuvintele pe care considerăm că de fapt nu le folosim atât de des. Mi se pare că trebuie să scriem minim 3 litere pentru ca să primim vreo sugestie, şi dacă în listă sunt mai multe cuvinte care încep cu "com": comemorative, comemorării, compătimesc, compensaţie, complementare, comunicări…, sugestiile vin în ordine alfabetică – de aceea poate fi util să scoatem cuvintele sau formele mai neuzuale pentru noi. Să vă fie de folos această facilitate!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *