Teoria închiderii calculatorului


Ei, ce mare filosofie să închizi un calculator? (Mai văd eu unii care închid calculatorul apăsând butonul de pornire… la fel de bine ar putea băga şi cuţitul în el, nu?) Şi totuşi calculatorul poate să fie închis şi altfel decât de noi: putem programa închiderea. Îmi amintesc de vremurile când scrierea unui CD dura şi 40 de minute! Vremuri când un CD era un lucru scump, iar o ardere eşuată era o pagubă serioasă. În acele vremuri de multe ori lăsam să inscripţioneze când mergeam la culcare – din fericire programul de inscripţionare avea opţiunea "închide când termin de scris". Astăzi un exemplu mai bun ar putea fi torrentele: laşi pentru descărcare ceva ce mai durează poate 1-2 ore – uTorrent are opţiunea "Închide calculatorul când descărcările au fost terminate". Dar pot fi şi alte scenarii când ai putea avea nevoie de închidere ulterioară, fără intervenţia ta (hai încă un exemplu: pui un album MP3 şi vrei după n zeci de minute calculatorul să se închidă). SnapFiles recomandă o serie de programe gratuite pentru aşa ceva, sub titulatura Shutdown Utilities.

img70

M-am oprit asupra a două programe. Amândouă pot fi descărcate ca arhive, fără instalator. Regiştri rămân deci curaţi. Primul ar fi Shutter. În captura de mai sus vedeţi versiunea 2.90, actualmente versiunea stabilă. Programul are o interfaţă banală: alegeţi evenimentul (trecerea unui anumit timp sau o oră fixă, nivel la procesor, baterie sau dimensiune fişier…) şi o acţiune (închidere, suspendare, repornire, alarmă…). De la opţiuni puteţi configura comportamentul programului (ex: pornire cu Windows), dacă să închidă forţat aplicaţiile, să avertizeze cu un mesaj, să lanseze un program înainte sau să scoată un sunet… Cel mai interesant mi s-a părut faptul că se poate comanda închiderea… prin internet! Se indică adresa calculatorului conectat, un port de ascultare, un nume de utilizator şi o parolă şi puteţi închide calculatorul de acasă chiar şi de la serviciu. Un program atât de simpatic e parcă păcat că nu se poate defini decât o sarcină la un moment dat. Nu disperăm! Versiunea 3.0, încă instabilă, permite adăugarea mai multor sarcini, sub numele de "proiecte".

img71

În fine, am mai testat din curiozitate programul PowerOff. Acesta are o interfaţă de asemenea intuitivă. Puteţi face cam aceleaşi lucruri, printre diferenţe fiind faptul că acest al doilea program permite şi operarea asupra unor calculatoare din reţea (bun deci pentru administratori). Captura de mai jos cred că lămureşte cam toate facilităţile programului. La final aş dori să spun ceva: teoretic nici unul dintre aceste programe nu sunt necesare celor cu experienţă în lucrul cu Task Schedules din Windows. Şi de acolo poţi comanda închiderea calculatorului la ora 2AM sau alte operaţiuni, dar nu atât de comod precum folosind unul dintre programele amintite. Succes! Şi nu uitaţi: dacă mai e nevoie să rămână deschis câteva ore, lăsaţi calculatorul doar câteva ore, nu până dimineaţă – economisiţi energie dar şi vă îngrijiţi de viaţa calculatorului Dvs.

img69


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Mihai spune:

  Interesant program.

 2. alex spune:

  Vreau si eu programul pentru programarea inchiderea PC-ului.

 3. moroshan spune:

  Hallllooooooooo, Alex, mai esti!!!? 🙂
  Pai CINE sa ti-l dea!!!? Lasa si tu o adresa sa vin acasa sa te ajut sa faci download, insa, pana atunci, pastreaza linkul acestui material! Sa nu uiti ptr. ca altfel o sa fim nevoiti sa-i dam cu goagla.
  Spor!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *