Live Mesh: acum şi pentru noi (I)


Este într-un fel o zi istorică (păstrând proporţiile): un nou proiect Microsoft îşi deschide şi pentru noi porţile. Din tot mai marele pachet Live, Microsoft a renunţat astăzi la limitările zonale pentru Live Mesh, pe care drept urmare îl putem folosi chiar de astăzi. Dacă nu aţi mai auzit de Mesh atunci permiteţi-mi în continuare să vă prezint câteva date, mai ales că am constatat multe mituri pe această temă – explicabil poate prin faptul că produsul nefiind accesibil nouă s-au făcut multe speculaţii. Dacă nu mă înşel primele teste publice s-au făcut în aprilie 2008, şi iată că din toamnă putem şi noi testa acest produs evident beta. Este vorba de un sistem de operare online? Nu sau încă nu. Una din două. Ţinta Microsoft – o ţintă foarte inteligentă şi încă neacoperită de competitori gen Google – este să creeze o punte de legătură între diversele dispozitive pe care le folosim şi care pot memora/utiliza date/fişiere. Desigur, există multe servicii de depozitare de fişiere online dar Microsoft ţinteşte – şi oferă deja – mult mai mult.

img77

Până când Mesh va deveni un sistem de operare – cine ştie… se poate… mai ales că MS Office se pregăteşte să funcţioneze şi online – rămâne să îl vedem ca un sistem de sincronizare între diverse dispozitive, folosindu-se ca "depozit" comun un spaţiu online de 5GB numit Live Desktop. După cum vedeţi în captura de mai jos, pe lângă acest Desktop pot fi adăugate alte dispozitive: calculatoare PC (funcţional), calculatoare Mac (pentru un număr limitat de persoane există o fază de teste publică) şi telefoane mobile (în curând). Să zicem că nu ne interesează pentru moment partea de dispozitive cu sincronizarea între ele. Live Mesh poate fi folosit pur şi simplu ca un spaţiu de depozitare de fişiere, ceva gen Skydrive, tot de la Microsoft şi tot cu 5GB. Există totuşi diferenţe majore între Mesh şi Skydrive.

img78

Diferenţele apar chiar de la vizualizarea Dekstop-ului: parcă eşti în Vista! Avem ferestre ca în Vista, Explorer ca în Vista, bară de aplicaţii deschise jos… Nu putem să vorbim însă de un sistem de operare neavând de exemplu aplicaţii incluse. Nu există nici un buton de Start, dar probabil va fi următorul pas. Şi totuşi nişte aplicaţii sunt integrate: e vorba chiar de Explorer-ul Mesh, care are funcţii de redare pentru imagini şi fişiere audio (nu am testat, probabil şi pentru fişiere video?). Deja putem visa cu ochii deschişi când din Mesh vom putea edita imaginile ori scrie documente Word cu MS Office-ul online despre care s-a vorbit recent. În acel viitor Mesh va putea fi asimilat unui sistem de operare online, dar Microsoft trăieşte (financiar) de pe sistemele de operare non-online, deci m-aş mira să migreze spre aşa ceva: va fi ca la MS Office online o versiune rudimentară, bună în caz de urgenţe.

img79

Până atunci pentru moment avem deci un Desktop online care arată bine şi se mişcă bine. Cu mici instalări veţi putea trage fişiere cu mouse-ul în directoarele pe care le puteţi crea cu click pe Create new folder. Aveţi un indicator de spaţiu folosit (reţineţi: în total dispuneţi de 5GB). Nu există posibilitate de embed, dar în schimb Desktop-ul este cu Dvs oriunde aveţi acces la internet. Nu lipseşte posibilitatea de lucru în comun cu prieteni/colegi/rude. După cum vedeţi mai sus, fiecare fereastră de Explorer vă arată în dreapta o listă a interacţiunilor: acolo veţi putea vedea cine ce fişier a adăugat, modificat, comentat – aceasta desigur dacă nu sunteţi singurul cu acces la acel folder. Unei alte persoane îi puteţi da diverse drepturi la un folder: de owner (deţinător), contributor sau reader (poate doar consulta fişierele).

Reţineţi însă că vorbim de doar o parte din ceea ce oferă Mesh. Mai departe în alt material.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *