Live Mesh: acum şi pentru noi (II)


Dacă serviciul Live Mesh tot a devenit accesibil şi din România merită să îl cunoaştem, nu? De ieri nu doar că e accesibil pentru noi dar a venit şi cu noi facilităţi. Ieri am vorbit în principiu despre Live Mesh ca depozit online, cum de exemplu putem folosi Box.net sau chiar Skydrive de la Microsoft. Dar e ca şi cum ai folosi MS Word pe post de Notepad. Serviciul Live Mesh are o facilitate esenţială: aceea de a păstra în sincronizare un "spaţiu" de 5GB pe diverse dispozitive. Amintesc: pentru moment e vorba în principiu de contul online (Desktop) şi calculatoare cu sistem de operare XP sau Vista; în etapă de teste au intrat calculatoarele cu Mac, iar în viitor vor fi suportate şi dispozitive mobile.

img80

Pentru a adăuga un dispozitiv daţi click pe marele semn plus. Vedeţi mai sus faptul că eu mi-am adăugat deja un calculator (RaduLaptop), dar pot să fie mai multe (de acasă, de la serviciu…). Care este avantajul? Conţinutul din Desktop va fi sincronizat automat pe toate dispozitivele. Nu e vorba că ai acces de acasă la fişierele de pe serverul Microsoft (desigur că ai): aceleaşi fişiere sunt sincronizate pe toate dispozitivele, ceea ce înseamnă că le ai şi pe server, şi acasă, precum şi pe alte dispozitive definite. E un avantaj evident: cel de viteză. Încarci poze, asculţi muzică sau editezi fişiere: o faci pe calculatorul pe care eşti! Dar la salvare datele sunt copiate şi pe celelalte dispozitive: pe Desktop imediat, presupunând că eşti online, pe alte dispozitive atunci când sunt ele online. Presupunând că lucrezi offline, la conectare se va realiza sincronizarea. Totul în fundal, fără să te încurce. Aţi ghicit: e nevoie de o aplicaţie pentru aşa ceva. Când adăugaţi un calculator ca dispozitiv în Live Mesh vi se va oferi un program (1,6MB) spre instalat. Acest program, tot o noutate de ieri, se actualizează singur, astfel că practic puteţi uita de el. Va sta în systray şi se va ocupa de sincronizare (vedeţi captura de mai jos, în dreapta).

img81

Între folderele create în Live Desktop şi Desktop-ul Windows-ului Dvs se va crea o relaţie, dar Dvs puteţi oricând redirecţiona folderul spre o altă locaţie de pe calculator. Şi invers: puteţi orice folder pe pe calculatorul Dvs, dând click dreapta pe el şi alegând Add Folder to Live Mesh…, să îl faceţi accesibil şi din Live Desktop. Când Dvs veţi adăuga un fişier (în Live Desktop sau într-un folder Mesh de pe calculatorul Dvs), operaţia se va reflecta pe toate dispozitivele definite. Nu am stat să verific cât de instant, dar după ce am pus câteva fişiere într-un folder local, după 1-2 minute când m-am uitat în Live Desktop erau şi acolo. În captura de mai sus vedeţi că, precum în Live Desktop, un folder de pe calculator asociat prin Mesh va avea „lipită” acea fereastră laterală ce conţine un jurnal de operaţiuni.

Dacă vă gândiţi că Live Mesh vă oferă un serviciu de backup… bine faceţi, dar cu nişte observaţii. Într-adevăr puteţi folosi Live Mesh pentru a avea un folder cu documente importante mereu copiate de siguranţă şi online. Reţineţi însă că atunci când ştergeţi un fişier local şi sunteţi conectat la internet se va face sincronizarea şi fişierul va fi şters şi din Live Mesh! Mare atenţie deci la ştergere. Puteţi folosi Mesh pentru backup dar atunci nu folosiţi sincronizarea. Poate în viitor vor fi oferite nişte funcţii mai prieteneşti tocmai pentru backup. Vom vedea. Oricum, începutul este excelent. Eu cel puţin nu am avut probleme şi tot ce am încercat a mers ca uns.

Ah, de fapt… mai este ceva ce nu am putut testa. O altă facilitate extraordinară: să zicem că v-aţi adăugat ca dispozitive calculatorul de acasă şi cel de la serviciu. Cel de acasă e pornit? Atunci dacă sunteţi la serviciu veţi putea… lansa programe de acasă. Da, e vorba de un fel de lucru la distanţă (remote control), ilustrat în captura de mai jos.

img82


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *