Tabbed Widgets: Sidebar cu stil


Cu cât un blog are mai mult conţinut cu atât mai grea este prezentarea acestuia. În sidebar/bara laterală se încearcă comprimarea afişând meniurile gen Pagini, Categorii, Etichete, Arhivă, Comentarii recente, Articole recente, Cele mai citite articole, Linkuri, Statistici, Meta etc. cu ajutorul widgeturilor puse la dispoziţie de către WordPress. Dacă scrieţi însă un articol scurt, veţi avea un sidebar luuuuung şi blogul dvs. nu va face o impresie prea bună. Desigur că situaţia aceasta poate fi remediată prin folosirea unei teme cu trei coloane, ceea ce presupune totuşi din nou un aport mare de muncă cu căutările şi adaptările necesare. O soluţie mai elegantă este folosirea unui nou plugin.

Tabbed Widgets face ceea ce ne spune numele: reuneşte widgeturile deja activate sub formă de taburi salvând astfel mult spaţiu vertical. Instalarea decurge în mod normal: descărcaţi pluginul de aici, dezpachetaţi arhiva zip, încărcaţi conţinutul pe server în directorul /wp-content/plugins, activaţi pluginul la secţiunea Plugins şi mergeţi apoi la Design/Modele vizuale, aici găsiţi un submeniu Tabbed Widgets.

image  image

Să trecem acum la configurările suportate:

– De la bun început este dată posibilitatea utilizării a opt widgeturi. Părerea mea este că ajung 3-4, mai ales la teme care au un sidebar îngust (aici este oricum indicat a se folosi stilul acordion în loc de tab-uri orizontale).

– Denumiţi widget-ul, numele poate fi afişat şi public dacă bifaţi opţiunea show title.

– Introduceţi din lista care se deschide la activarea căsuţei prin apăsarea săgeţii widgeturile activate deja de către dvs.. Atenţie: Titlul trebuie scris manual.

– Alegeţi stilul de afişare (bifaţi opţiunea tabs pentru vizualizare orizontală sau accordion pentru prezentare verticală).

– Setaţi intervalul de deschidere/rotaţie în mod automat a taburilor sau ordinea aleatorie la startul paginii.

– Daţi click pe Update options pentru memorarea setărilor.

Ca şi configurare generală este suportată rotunjirea colţurilor pentru o afişare mai elegantă a tab-urilor, aceasta cu ajutorul unui plugin jQuery. De fapt pluginul Tabbed Widget are ca bază diferite coduri şi funcţii jQuery.

După ce aţi setat widgeturile dorite mergeţi la submeniul cu widgeturi originale WP (meniul Design/Modele vizuale, opţiunea Widgets) şi activaţi widgeturile nou create pentru bara laterală. Acum puteţi dezactiva pe celelalte iniţiale, de care nu mai aveţi nevoie.

După salvarea modificărilor accesaţi site-ul dvs. Acum bara laterală arată altfel, mai aerisită. Aveţi posibilitatea de a schimba modul de prezentare, designul taburilor (ex. font, culoare, mărime) prin modificarea codului CSS (în subdirectorul plugin-ului js/uitabs.css şi în tema Dvs. style.css).

Două observaţii la final: Acest plugin este util doar celor care folosesc intens widgeturile din WP. Prima captură de imagine este realizată pe un blog care rulează noua versiune WordPress 2.7 încă în faza beta 1, cu meniul vertical în partea stângă. Eu încă nu am avut probleme cu ea şi … arată bine, nu?

image


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Adrian spune:

    Salut. Am incercat sa-l instalez dar nu merge sub forma de tab decat pe verticala si nu-mi place. Ma poti ajuta cu alte informatii daca stii despre ce vorbesc. merci

  2. jürgen.toth spune:

    În articol am specificat clar ca este vorba de o economie de spaţiu în plan vertical. Deduc că doreşti să prezinţi unele elemente din sidebar pe plan orizontal. Cu o căutare în directorul oficial de pluginuri WP după termenul „tabs”, vezi aici (http://wordpress.org/extend/plugins/tags/tabs) am dat de ex. de sidebarTabs şi TabberList, poate unul dintre ele rezolvă problema.
    O alternativă poate fi preluarea unor coduri din teme WP care suportă această facilitate ca de ex. WP Premium (http://cssace.com/wp-premium-theme/) sau Blue Weed (http://www.blogohblog.com/wordpress-theme-blue-weed/)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *