WordPress 2.7 bate la uşă


Primul beta pentru WordPress 2.7 a sosit de câteva zile şi este dezbătut intens pe web. L-am testat şi eu şi trebuie să spun că de la început am fost plăcut impresionat. Realizatorii WordPress continuă să facă interfaţa de administrare tot mai prietenoasă şi mai eficientă. Numărul de clickuri pe care trebuie să le dăm scade dramatic, ceea ce nu poate decât să ne bucure (pe cei care ne ducem o mare parte din “existenţa” online în back-end-uri de WordPress). Ca întotdeauna va fi o mişcare de rezistenţă din partea unor utilizatori, dar cine ar vrea să se blocheze la Windows 95 WordPress 2.6? Vrem nu vrem trebuie să mergem înainte şi chiar nu văd de ce să nu o facem. Încă o dată progresul în WP îi vizează în primul rând pe administratori, în exterior schimbările fiind destul de puţine: comentarii paginate şi pe fire de discuţie, articole sticky (bune pentru anunţuri speciale, ex: concursuri).

image

Vom sesiza desigur schimbările încă de la prima pagină a panoului de control. Elementele din dashboard pot fi repoziţionate trăgând cu mouse-ul. Suplimentar puteţi să apăsaţi pe Screen Options pentru a dezactiva module pe care nu le doriţi. Această excelentă găselniţă se regăseşte şi în alte secţiuni, precum de exemplu pagina de scriere a unui articol (vezi mai jos). Poţi cu alte cuvinte să îţi aranjezi WP după propriile gusturi şi nevoi! Revenind la prima pagină: sesizăm că există o secţiune Quick Press pentru publicare rapidă. Cum nu conţine categorii (poate vor remedia până la 2.7 final) e bună eventual pentru notiţe de salvat ca schiţe (apropo: schiţele sunt evidenţiate din dashboard). Traducerea pentru 2.6 realizată de Mihai Floran merge şi pentru 2.7 (adică nu “crapă” WP) dar evident sunt multe texte netraduse.

image

Noutăţile legate de WP 2.7 sunt mai multe. Constatăm că unele dintre pluginurile ce le foloseam înainte pentru a ne face viaţa de administrare mai uşoară nu mai sunt necesare, funcţionalităţile fiind încorporate în noua versiune de WordPress. De exemplu editarea inline sau administrarea rapidă a comentariilor. Legat de rapiditate: au fost introduse scurtăturile din taste! Cine foloseşte Google Reader va recunoaşte folosirea unor taste precum j şi k pentru navigarea între comentarii (şi nu numai). Sunt tot felul de mici lucruri optimizate. Eu unul mă bucur şi abia aştept să se ajungă la versiunea finală (ne mai depart câteva săptămâni). O prezentare mult mai detaliată a noutăţilor găsiţi în articolul WordPress 2.7: Ten useful new features. Cam monoton, dar printr-un screencast, Mark Jaquith ne prezintă WordPress 2.7 Feature Preview: Publish Module.

În cu totul altă ordine de idei aş dori la final să vă recomand un articol interesant pentru dezvoltatorii de pluginuri WordPress: Make your WordPress plugin talk AJAX.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Roman spune:

  Între timp a sosit şi WordPress 2.7 beta2.
  Noua versiune a suferit o serie de îmbunătăţiri calitative în plus aduce mai multă stabilitate.
  Cine este interesat de teste, găsiţi lista modificărilor pe situl oficial, aici.

 2. Catalin spune:

  Salutare… O traducere la acest nou 2.7 va fi disponibila in curand??? Cu multumiri, Catalin

 3. radu.capan spune:

  O variantă este propusă (nu de noi) ***click aici***.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *