Backup pentru GMail


GMail oferă actualmente peste 7GB spaţiu. Arhisuficient pentru cei mai mulţi. Unii şi-ar putea ţine acolo corespondenţa pe o viaţă întreagă. Dar oare cât de sigur e? Chiar luna trecută blogul oficial Google ne-a împărtăşit What we learned from 1 million businesses in the cloud. Mulţi îşi amintesc poate problemele cu accesarea GMail din august 2008, dar, afirmă Google, s-a acordat prea multă atenţie cazului. În fapt GMail este accesibil 99,99% din timp – spun ei – iar experienţa mea arată că sunt aproape de adevăr (până acum, în toţi anii de când folosesc GMail, nu am avut decât de 2-3 ori probleme cu accesul pe web sau POP3 dar niciodată mai lungi de câteva minute). Şi totuşi, numai să nu fii în locul celor – puţini – care şi-au pierdut contul GMail, cazuri rare dar oricum existente. Iată deci un motiv să îţi faci backup la GMail. Mai sunt şi alte motive? Da: doreşti să migrezi emailurile dintr-un cont în altul sau să le ai şi offline sau să îţi închizi contul GMail salvând totuşi ce ai acum.

img1

Pentru astfel de situaţii ne ajută GMail Backup, un program gratuit, încă în etapă de dezvoltare dar totuşi funcţional. Programul merge sub Windows şi Linux deopotrivă. El salvează email cu email în formatul EML pe care Windows-ul (via Outlook Express de exemplu) ştie să îl deschidă. Salvează şi ataşamentele, chiar şi etichetele, ceea ce îl face bun pentru scenarii de migrare. În faptul programul este un executabil ce suportă parametrii. El are şi o interfaţă grafică (a se vedea mai sus) ce apelează programul de bază. Cei cu experienţă în programe cu parametrii vor prefera să îşi automatizeze procesul, poate cu BAT-uri sau apelând la Schedules Tasks. Aceasta pentru că programul permite nu doar backup generic ci şi al emailurilor dintr-o anumită perioadă (vezi tot captura de mai sus). Mai multe informaţii pe situl aplicaţiei.

PS: Cei care îşi citesc emailurile prin POP3/IMAP au şi această soluţie pentru backup. Nu şi pentru refacere (restore) sau migrare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *