Un nou val de noutăţi Google


Ultimele zile au adus diverse noutăţi de la Google, unele cu impact pentru noi, altele nu. Vom încerca să le trecem rapid în revistă, fiecare alegând ce îl interesează 🙂 . Vom începe cu un proiect anunţat azi-dimineaţă… şi retras câteva ore mai târziu. Ah, Google şi nerăbdarea… După ce acum o săptămână, parcă, lansau o opţiune pentru SUA de trimis SMS din chat-ul Google, pentru a o retrage după câteva ore, acum Google din nou sare fără să îşi fi pregătit bine saltul. În fine… probabil în câteva zile (sau depinde când citiţi acest articol) problema va fi / a fost rezolvată. Să vedem concret despre ce e vorba: See Ancient Rome in 3D e rezultatul colaborării dintre Google şi Rome Reborne Project. Peste 6.700 de clădiri din Roma antică au fost reconstruite pentru ca să te poţi plimba printre ele folosind Google Earth. Desigur, unele sunt doar „cutii” cu un eventual capac. Alte clădiri, mai importante, sunt însă mai fidel redate. Clipul de mai jos explică ce mai e de explicat.

O a doua noutate tot de astăzi o găsesc extraordinară… doar că nu am webcam (fiind inutilă deci tuturor celor ce sunt în aceeaşi situaţie). Talk face-to-face right from within GMail ne propune Google şi găsesc că e un progres excelent. Din nou chat-ul din GMail o ia înaintea GTalk-ului, dar cred că ne-am obişnuit deja. Cred că discuţiile prin IM-uri (gen Yahoo! sau GTalk sau MSN) au câştigat o proporţie prea mare din dialogurile pe care le ducem într-o zi. A vedea faţa, mimica, gesturile partenerului de dialog poate să mai crească din umanitatea discuţiilor ce le purtăm online. Poate chiar îmi voi lua o cameră web pentru a testa… Cu unii prieteni chiar mi-ar place să pot conversa video. Mai multe detalii în clipul de mai jos.

Nu ştiu cum este la Dvs în oraş, dar la noi anumite linii au indicatoare electronice în staţie care îţi spun „următorul autobuz cu nr. 30 va veni în 7 minute”. E o chestiune excelentă şi sper ca să acopere toate liniile în timp. Iată că – şi din nou trecem într-un spectru al inutilităţii imediate pentru mulţi – ce poate oferi Google la capitolul transport în comun. Nu puţin. Pe când Bucureştiul?

Ieri Google Reader a anunţat o altă noutate: traducătorul pus la îndemână! Problema e că Google Reader nu funcţionează încă în română, deşi traducătorul ne are în listă. Drept urmare facilitatea nu ne este (încă) de folos. Dar să ne închipuim că suntem francezi (iar perechea franceză-engleză funcţionează desigur mai bine – ca şi calitate a traducerii – decât română-engleză) şi urmărim un blog în limba engleză: putem foarte simplu, chiar din Google Reader, să cerem ca articolele de pe flux să ne fie prezentat pre limba noastră (franceza, nu uitaţi, în exemplul nostru). Nu e ceva revoluţionar: poţi foarte bine să traduci orice pagină cu translatorul Google. Dar încorporarea în Google Reader face cu siguranţă viaţa (unora) mai uşoară.

În fine, ultima noutate despre care vorbim vizează profilurile de pe Google. Dacă aveţi cont Google aveţi şi pagină de profil. Acum oamenii se pot folosi de această pagină pentru a vă contacta – dar doar dacă Dvs alegeţi aşa ceva! Important: Google încă propagă noutăţile deci în unele conturi va fi nevoie să adăugaţi manual &hl=en dacă vedeţi textele în română, pentru a avea acces la noutăţi ce se văd 100% în engleză. La editarea profilului puteţi opta pentru a lăsa uşa deschisă, astfel ca alţii să vă poată scrie. De ce? Poate sunteţi o persoană (foarte) publică sau poate speraţi că astfel veţi fi contactat pentru un loc de muncă mai bun. Nu ştiu. Cert e că Google are unele mecanisme care să vă apere de un val de mesaje nedorite, iar facilitatea poate fi oricând dezactivată. Dar cum ar putea cineva să vă găsească profilul? Simplu: există un motor de căutare pe profiluri. Vedeţi aici de exemplu.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *