SmallBasic: primii paşi în programare


În clasa a 8-a luasem decizia să mă îndrept spre un Liceu de Informatică. Într-un atlas geografic din familie găsisem când eram mai mic nişte cartele – aveam să aflu mai târziu că erau de la Fortran. Aşa se programa pe atunci, cu cartele perforate. Când am ajuns la liceu eram prima generaţie care… nu mai făceam Fortran. Nu ştiu astăzi cum e, dar atunci în clasa a IX-a am făcut doar teorie fără să ne apropiem de calculatoare (erau scumpe şi puţine… vremea cu acele HC-uri, poate greşesc ca nume, de la Timişoara parcă, de ţi se lipeau tastele de degete). Abia în a X-a am trecut de la scheme logice la programare. Eh… ce vremuri… Unde vreau să bat e… începuturile programării. Am dat zilele trecute de SmallBasic: există două produse pe internet cu acest nume, dar unul este al Microsoft, e gratuit şi e destinat celor care vor să deprindă regulile programării.

img97

SmallBasic vine cu o documentaţie (PDF sau DOCX) care îţi permite să îl înveţi rapid. Dacă doriţi să vă introduceţi copiii (sau bunicii?) în tainele programării, poate fi un excelent loc de pornit la drum. Cu doar 15 cuvinte cheie SmallBasic are totuşi flexibilitatea şi "complexitatea" necesară, purtându-te prin definirea de variabile, tipuri de bucle, ba chiar şi mici elemente de grafică. După cum vedeţi din captura de mai jos aplicaţia este minimalistă, cu nişte butoane mari şi cu un sistem de ajutor la scrierea comenzilor care face experienţa cât se poate de prietenească. Evident că cine va ajunge să stăpânească SmallBasic nu va putea să facă de aici jocuri teribile sau un nou Office, dar va avea cărămizile necesare pentru a trece mai departe, la alte limbaje de programare mai serioase. L-am testat şi eu, cu documentaţia în faţă, şi parcă auzeam profesorii introducându-ne câte un concept pe atunci "revoluţionar" pentru minţile noastre. Ca să nu scriu telenovele cu amintirile mele mă opresc aici. Dar Dvs mergeţi mai departe: dacă vreţi să învăţaţi (pe Dvs sau pe alţii) primii paşi în programare puteţi folosi cu succes SmallBasic.

img98

Vedeţi şi blogul produsului, pentru că acolo periodic se publică nu doar noutăţi despre SmallBasic ci şi secvenţe de cod interesante, oferite de cititori.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 4,75 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. supergameman007 spune:

    Da nu ma lasa sa vad unde il pune!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *