Soluţii flash gratuite pentru grafice


Am nevoie acum pentru un proiect de grafice. Prima variantă la care mă gândesc sunt nişte grafice flash. Arată bine, uneori sunt şi interactive (adică la mouse-over îţi oferă ceva date, iar unele au chiar şi diverse animaţii) şi în plus funcţionează şi offline (adică o pagină HTML cu un fişier SWF vor rula fără probleme şi fără conexiune la internet). În fine, e şi a doua soluţie: un serviciu online. Nu, nu dintre cele în care dai manual datele, ci care permit exploatare prin programare (gen Google Visualisation API). Haideţi să vedem pentru moment varianta flash. Nu sunt foarte multe soluţii gratuite, iar din câte sunt puţine arată bine. Am să vă prezint preferinţele mele. Şi am să încep cu FusionCharts, ale căror grafice le folosesc de vreo 2 ani. Am să mă explic: cele gratuite.

img93

FusionCharts oferă o versiune gratuită, care include evident doar o parte (22) din totalul (45) de grafice din versiunea comercială. Mai sunt şi alte limitări ce ţin de vizual: de la limitări de programare (facilităţi mai rar utilizate) la lipsa accesului la gradienţi, umbre, strălucire. Comparaţia dintre versiuni o găsiţi aici. Întrebarea e: sunteţi dispus să daţi 70-500usd pentru versiunea comercială? Versiunea gratuită merge bine (repet: am folosit-o şi probabil voi rămâne la ea) şi nu are nici un link afişat sau ceva care să deranjeze. Ştie să ia datele dintr-un XML sau indicate ca parametru în codul HTML pentru flash. Dacă descărcaţi versiunea gratuită veţi avea acolo şi documentaţia cu tot ce aveţi nevoie să ştiţi. În captura de mai sus graficul din stânga e realizat cu versiunea gratuită, iar cel din dreapta cu versiunea comercială.

img94

O altă opţiune interesantă o reprezintă amCharts (vezi mai sus o mostră). Versiunea gratuită include din păcate un link de reclamă la amCharts. Arată destul de bine iar ceea ce mi-a plăcut în mod special – desigur, sunt şi alte lucruri specifice, diferite de FusionCharts – e că poţi "comanda" exportarea unui grafic ca imagine: vedeţi în exemplul de aici. Văd util acest fapt pentru utilizatori: intră pe un sit, văd o statistică interesantă, prezentată frumos vizual… pot să o ia ca imagine JPG pentru a o folosi într-un email sau mai ştiu eu unde. Desigur, pot face captură de ecran şi decupa, dar ideea de la amCharts e mai elegantă, fără să implice vreun editor de imagini.

img96

În fine, există şi o soluţie open source. OpenFlashCharts a ajuns la versiunea 2 şi e un produs destul de bun. Ca grafică parcă e mai îndepărtat de soluţiile anterioare, dar unii se vor simţi solidar cu soluţiile 100% gratuite. În toate capturilede mai sus (repet: capturi, nu am pus chiar flash-uri) m-am folosit de tipul Bar Chart, dar evident fiecare dintre cele trei soluţii oferă şi alte tipuri: Area, Line, Pie, ca să citez câteva mai uzuale. Aveţi alte soluţii flash favorite?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *