Wubi pune Ubuntu în/din Windows


Am scris în iunie 2007 despre Wubi Installer, un program ce permite instalarea Ubuntu în/din Windows. Atunci nu testasem soluţia, doar am scris despre ea. Revin astăzi, după mai bine de un an, asupra subiectului pentru că m-am "jucat" puţin cu Wubi de dimineaţă. Dar să o luăm sistematic. Există – haideţi să rezumăm – trei moduri de a folosi Ubuntu: 1) bootezi de pe CD cu Ubuntu (e bun pentru un prim contact sau pentru avarii – setări şi altele se pierd la reboot-are deci nu merge pentru uz frecvent); 2) instalezi Ubuntu într-un fişier din Windows în loc de partiţie; 3) eşti om serios, vei folosi frecvent Ubuntu şi atunci partiţionezi HDD-ul şi îi dai Ubuntului cele necesare (două partiţii, pentru sistemul de operare şi pentru swap). Acum vom vedea varianta 2: ea se adresează celor care doresc să folosească din când în când Ubuntu, poate se gândesc chiar să migreze, dar nu doresc (ori nu ştiu) să partiţioneze harddiskul.

img89

Ce e de făcut? Descărcaţi instalatorul şi îl lansaţi: el îşi va descărca Ubuntu de pe web, deci evident e nevoie de o conexiune web. Sau – cum am făcut eu – puneţi imaginea ISO de la Ubuntu Desktop CD în acelaşi director cu instalatorul Wubi: atunci instalatorul nu va mai descărca de pe web Ubuntu ci îl ia din imagine. Eu am descărcat imaginea ISO în vreo 5 minute, am lansat instalatorul Wubi, am făcut configuraţiile ca mai sus (în Vista, pe calculatorul soţiei), şi după câteva minute am fost invitat să repornesc calculatorul. L-am repornit şi la lansare am fost invitat să aleg între Vista şi Ubuntu.

img91

Am ales Ubuntu, s-a lansat, a mai făcut nişte verificări şi configurări, s-a repornit singur şi am ajuns apoi în Ubuntu. Bâh ce wallpaper neinspirat! Probabil tot procesul a durat vreo 10-15 minute. Fără să partiţionaţi nimic puteţi fi într-un sfert de oră cu Ubuntu pe calculatorul Dvs cu Windows (orice versiune, inclusiv Vista, nu Millenium însă).

img90

Am ieşit din Ubuntu şi am ales Vista. S-a lansat fără probleme. Am intrat în Programs and Features şi am găsit Ubuntu acolo: un dublu-click şi am dezinstalat Ubuntu. Am repornit calculatorul şi… nici urmă de Ubuntu la boot-are. Totul ca şi cum nu aş fi testat Ubuntu. Cu alte cuvinte instalarea merge, dezinstalarea merge… Dacă vreţi să testaţi mai serios Ubuntu (mai serios decât de pe un CD live), dar nu să vă partiţionaţi HDD-ul, atunci încercaţi Wubi. Nu veţi avea bătăi de cap (cel puţin în cazul meu totul a mers ca uns).

img92

Important: Ubuntu va figura ca sistem de operare secundar. Nu e vorba de o soluţie de virtualizare, gen "lansez Ubuntu într-o fereastră în Windows". E aproape ca şi cum aţi instala normal Ubuntu, doar că în loc să fie într-o partiţie proprie va fi într-un fişier maaaare. Deficienţe? Timpul de acces la HDD va fi puţin mai mare. Pentru teste nimic deranjabil. Evident din Ubuntu veţi putea accesa fişierele din Windows – nu şi invers. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 4,63 din 5)
Se încarcă...

14 comentarii

 1. Roman spune:

  Îţi mulţumesc mult pentru acest articol!
  Mă gândeam şi eu să testez Wubi însă nu eram sigur dacă dezinstalarea va fi reuşită.
  Acum însă am primit răspuns la întrebare.

 2. len spune:

  Sau 4: nu ai nici o partitie cu Windows, ti s-a parut total inutil sa dai bani pe ceva ce nu mai folosesti de ani buni dar ai 2 partiti cu 2 versiuni de ubuntu ca sa n-ai probleme la upgrade.

 3. radu.capan spune:

  Intr-adevar, de 4 am uitat 🙂 .

 4. emil spune:

  Trebuie instalat pe o partitie separata, sau se poate instala pe partitia pe care ai Windows-ul?

 5. radu.capan spune:

  Poti alege pe ce unitate vrei, fie ea C: sau M: … Unitatea poate contine orice, nu e afectata. Ubuntu va fi intr-un fisier urias (depinde cati Giga i-ai alocat) alaturi de celelalte fisiere, pe respectiva unitate.

 6. misu183 spune:

  O intrebare si imi cer scuze daca e prosteasca.
  Tot ce instalezi sub Ubuntu se duce in directorul lui?
  Eu l-am pus pe partitia E:.
  Sunt la incepututuri si o sa mai ia timp pina reusesc sa trec prin toata documentatia.
  Multumesc!

 7. radu.capan spune:

  Ubuntu din punctul de vedere al Windowsului va fi un fisier mare, mare de tot. Atat. Ce se instaleaza in Ubuntu din Windows nu se vede. Intra in acel fisier mare de pe unitatea E: unde inteleg ca ati pus Ubuntu. Cand intrati in Ubuntu insa desigur exista ierarhia proprie de directoare si de fisiere. Dar, daca am inteles bine intrebarea, o instalare facuta in Ubuntu nu apare intr-un director distinct in Windows ci in acel fisier mare ce simuleaza o partitie speciala dedicata Linuxului.

 8. misu183 spune:

  Imi cer scuze ca nu m-am exprimat clar in mesajul meu.
  Ma refeream doar la faptul ca daca lucrez in Ubuntu orice instalare/dezinstalare, moficare se va face in locatia E:/Ubuntu/…?
  Si intr-adevar cind Ubuntu e incarcat e normal sa nu vad partitiile din Windows (C, D, E…) pentru ca din ce-am citit pina acum totul de pe Ubuntu intra sub un director /root.

 9. radu.capan spune:

  Orice modificare in Ubuntu (instalare/dezinstalare) se reflecta in fisierul din Windows care simuleaza partitia pentru Ubuntu. Din Ubuntu se pot vedea partitiile din Windows. Din Windows nu se poate vedea structura din Ubuntu.

 10. paun vicentiu spune:

  Buna ziua… am reusit cu Unbutu, mie imi place, dar sunt client de mail la clicknet si nu stiu cum sa -l instalez pe Unbutu… Si ar mai fi ceva… acum pot dezinstala programele din Windows?
  Unbutu il am in partitia d, la fel ca in figura. Va multumesc, o zi buna sa aveti!

 11. ForeverIncorporation spune:

  Lucreaza si pentru Ubuntu Christian Edition …sau poate si alte editii? sau e numai pt Ubuntu Original??

 12. jürgen.toth spune:

  Portable Ubuntu for Windows este un proiect interesant accesibil (click) aici.

 13. Nicu Torny spune:

  Nu-mi place Ubuntu.
  Functioneaza Wubi si cu Pclinuxos, Fedora, Freesbie, Slackware, Knoppix, Debian, Mandriva?
  E valabil si in XP?
  Nu agreez, Vista Seven e mai bun.

 14. Radu spune:

  Am incercat sa instalez la fel Ubuntu 9.04, dar se opreste dupa restart la: „se formateaza spatiul de swap pe partitia nr. 1 a/host/ubuntu…” A ramas la 0% timp de o ora.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *