Divva-Flip şi WP-PageFlip: Imagini cu stil în WordPress


Pe lângă posibilităţile mai cunoscute de prezentare a imaginilor într-o fereastră separată (de ex. Lightbox, Thickbox) sau aplicându-le diferite efecte flash (ex. ImageFlow, Flashviewer) putem adăuga şi pe cea care comprimă albumele într-un fel de "cărţi" în care vizualizarea imaginilor se face dând paginile mai departe. Acest gen de prezentare este denumit "flipping" sau "flip", din păcate serviciul de traducere Google nu mi-a fost de folos în găsirea unui termen potrivit în limba română. În orice caz toate pluginurile pentru WordPress care oferă acest efect au termenul "flip" în nume şi în capturile ataşate recunoaşteţi efectul. Eu am găsit trei astfel de de pluginuri, mai detaliat vă prezint două care la mine au funcţionat fără probleme, din motive nedeterminate cel de-al treilea nu a vrut.

img13

Divva-Flip (în colecţia de pluginuri WP descrierea este foarte sumară, pentru informaţii complete vă recomand să mergeţi direct la pagina autorilor) permite afişarea a câte două imagini alăturate, fiecare în parte poate fi vizualizată într-o fereastră separată la mărimea originală printr-un simplu click pe pătratele albe din meniul oferit. Săgeţile vă duc spre următoarele două pagini sau înapoi. După instalarea pluginului, accesând din bara de administrare meniul DivvaFlip ajungeţi mai întâi la o pagină în care puteţi crea, modifica sau şterge un album de imagini. Dacă aţi creat un album cu funcţia Modificaţi aveţi posibilitatea să setaţi diferite opţiuni ca titlul albumului, limba, culoarea de fundal, genul fundalului (culoare sau imagine), gradul de zoom, piesa muzicală asociată, numărul de pagini, înălţimea şi lăţimea acestora, aranjarea în pagină. Totodată puteţi alege dintre imaginile deja încărcate pe server asociindu-le prin drag-and-drop paginilor indicate. Dacă creaţi o pagină WP nouă puteţi insera noul album fie cu ajutorul iconiţei cu frunza de arţar (sau ce o fi) ori cu un cod propus la pagina de configurare. Cu acest plugin puteţi realiza şi configura mai multe albume. Pe lângă posibilitatea afişării albumelor complete mai este oferită şi o variantă mini pentru fiecare album în parte. Totodată Divva-Flip cooperează foarte bine cu galerii deja existente create cu ajutorul unui plugin recomandat în trecut pe CNet.ro, NextGen Gallery.

img14

WP-Page Flip este un plugin care nu este încă inclus în directorul oficial de plugin-uri WP şi important de reţinut, este oferită o variantă LITE gratuită şi o variantă PRO comercială, ultima desigur cu posibilităţi avansate. Şi acest plugin oferă posibilitatea de a crea albume de imagini care pot fi paginate sub formă de cărţi, însă spre deosebire de DivvaFlip aici nu sunt vizualizate două imagini diferite, ci o imagine întreagă este afişată pe două pagini. Atenţie la configurări, la prima încercare mi-au apărut numai jumătăţi de imagini. După instalare alegeţi opţiunea PageFlip din bara de administrare WP, sunteţi conduşi la pagina de configurări. Sunt posibile o serie de setări ca de exemplu stabilirea fundalului, transparenţă, număr de imagini, copertă, scalare automată a imaginilor etc. Imaginile le puteţi încărca din navigator, stabilind ordinea şi anumite preferinţe de genul cu bordură sau fără, prezentare pe o pagină sau pe două. Ultimul punct este important, dacă nu aţi ales o copertă atunci prima imagine nu poate fi afişată pe ambele pagini, ci doar pe una (în cea din dreapta), în caz contrar veţi avea problema mea cu jumătăţile de imagini. Pentru a insera albumul creaţi o pagină nouă şi introduceţi codul <!–wp_pageflip–>. Acest plugin poate nu arată la fel de bine ca primul însă este mai rapid la încărcare. O piedică mare poate fi totuşi faptul că permite crearea doar a unui singur album, sau poate nu am citit eu atent instrucţiunile?

img15

Al treilea plugin de creare de "cărţi cu imagini", tot cu numele de PageFlip, este oferit aici în directorul WP şi pe pagina autorilor. El se distinge printr-o afişare superioară primelor, se poate trece de la o pagină la următoarea printr-un efect foarte elegant. După cum am amintit, nu a trecut de testul meu, însă urmând demo-ul şi instrucţiunile de pe pagina autorilor poate veţi reuşi dvs. activarea şi utilizarea sa.

img16


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. gxg spune:

  „flipping” – a frunzări, a răsfoi.

 2. Sebastien spune:

  Hello,

  I’m the french developper of the WP-Pageflip plugin. I just want to react to your publication.

  In fact, you can upload a double page like this :
  On the ‘to add a page’ paragraph, check the YES answer on ‘Double page’ and your image will take both right and left pages.

  However, I want to thank you to talk about us, and I apologize for my bad english (not so bad as my roumanian…). In addition you may know someone which could help in a roumanian translation ?

  Thanks for reading,
  Sébastien.

 3. jürgen.toth spune:

  At Sebastien: As i see, your plugin doesn’t support localization (only an extra php file, but without .po and .mo files), that’s make the translation more complicate and not durable. If else, i want to try to translate it. (Sorry, my English is not better as yours :))


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *