Coordonatele Dvs vă rog?


Aş putea pune pariu că nu ştiţi unde vă aflaţi pe glob. Nu mă refer la localitate, stradă, apartament… ci la latitudine şi longitudine. Exactă! Adevărul că în cele mai multe cazuri ar fi o informaţie inutilă, aşa că de ce să o ştiţi? Eu am avut însă nevoie în ultima vreme de coordonatele unor localităţi mari, mici şi foarte mici. După cum vedeţi în captura de mai jos, în stânga, am construit o hartă cu protopopiate şi parohii, aşa că am avut nevoie de coordonate pentru localităţi precum Cluj sau Măhal, Dej sau Telciu. Le-am afişat pe hartă cu SDK-ul de la Microsoft (vă amintiţi aceste trei articole recente?) iar acolo ai nevoie de latitudine şi longitudine… cu cât mai exacte cu atât mai bine. Deci: ce soluţii avem să aflăm coordonatele?

img40

Dacă vreţi să căutaţi oraşe internaţionale mari, atunci puteţi folosi fără probleme TinyGeoCoder.com. Scrieţi localitatea şi veţi afla rapid coordonatele. Mai mult, pentru programatori există şi un fel de API. Aveţi posibilitatea apelării unei adrese ca mai jos, indicând la final localitatea. Puteţi testa dând click şi veţi obţine… exact coordonatele. Excelent dacă doriţi să parcurgeţi prin programare o listă de localităţi şi să le aflaţi coordonatele. Doar că dacă în loc de Sibiu veţi scrie să zicem Ileanda… veţi ajunge undeva lângă Seattle 🙂 .

http://tinygeocoder.com/create-api.php?q=Sibiu

Bun. Pentru localităţi mai mici avem deci nevoie de un "reglaj" mai bun. Reţin trei soluţii pentru hărţi: Google, Yahoo şi Microsoft. După cum am mai spus-o şi în articole anterioare, Microsoft stă cel mai bine la capitolul harta României. De aceea am şi folosit la aplicaţia pe care o pomeneam, cu protopopiate şi parohii, tocmai Maps.Live.com. Aici am găsit 90% din ceea ce m-a interesat. Desigur, pentru anumite localităţi sunt mai multe variante. De exemplu există zeci de localităţi Livada în România. Puteţi ajuta găsirea indicând şi judeţul. Chiar şi aşa nu e sigur că veţi găsi unele localităţi foarte mici. Dar în cele mai multe din cazuri merge, merge foarte bine! Ca să aflaţi coordonatele, odată găsită localitatea (un click pe marcator în stânga va aşeza harta astfel încât localitatea e în centrul hărţii) daţi click pe Share (lângă Print) şi în linkul oferit mergeţi până la cp=… acolo veţi găsi coordonatele separate de simbolul ~. În Google Maps e puţin mai dificil dat fiind că se afişează acel balon lângă localitate, care decentrează harta. Faceţi eventual zoom la maxim apoi – un mic truc – în bara de adrese scrieţi javascript:void(prompt(’’,gApplication.getMap().getCenter()));

img42

Dacă tot nu găsiţi o localitate puteţi apela la alte resurse. Eu de exemplu am rezolvat 90% din Maps.Live, iar vreo 8% cu MapLandia.com. Restul de 2% a trebuit să le plasez manual pe hartă. Privind partea plină a paharului, 98% dintre localităţi m-a ajutat internetul să le plasez! La MapLandia veţi avea coordonatele furnizate direct în pagina respectivei localităţi – dacă există în indexul lor.

img43

OK. Acum ştiţi. Că locuiţi într-un oraş mare sau într-unul uitat de lume, ştiţi cum să aflaţi latitudinea şi longitudinea. Dacă aveţi de făcut o webaplicaţie cu hărţi, ştiţi cum să găsiţi poziţiile pentru marcatori. Mă declar mulţumit 🙂 .

(Proiectul la care am făcut referire – pentru cei curioşi – se găseşte aici.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *