Panorame 3D în Google Earth


Dacă Google Earth ar oferi doar harta lumii şi tot ar fi bine. Faptul că periodic se adaugă noi straturi (unele venind dinspre nume mari precum Discovery Network, NASA sau National Geographics) nu face decât să crească valoarea acestui program. Nu îl lansez prea des – probabil aş face-o dacă aş fi elev de liceu de exemplu – dar de fiecare dată când o fac sunt uimit de uşurinţa cu care "plutim" peste glob, apropiindu-ne un punct sau altul din lume. Şi iată că acum Google Earth include şi vederi panoramice. Ştim de Panoramio de exemplu, cu fotografiile încorporate în Google Earth. Dacă aveţi Google Earth 4.2, cu noul sistem PhotoOverlay, vă veţi putea bucura şi de panoramele ("doar" vreo 10.000 la număr) de pe 360Cities.net (comunicatul oficial). Desigur că aceeaşi experienţă o puteţi avea şi de pe situl tocmai amintit, dar cumulul de "straturi" din Google Earth îmbunătăţeşte experienţa (completând-o de exemplu cu articole din Wikipedia, ca să dau un singur exemplu).

img59 img60 img61

Pentru a vedea panoramele trebuie, am spus deja, să aveţi ultima versiune a lui Google Earth (sau beta-ul 4.3) şi din Straturi, Baza de date primară (tot mai complexă), Galerie, să bifaţi 360Cities. Pe hartă veţi vedea nişte sfere roşii acolo unde există panorame. Click pe ele şi veţi ajunge la o sferă pusă pe planul locului… şi nu mai rămâne decât să intraţi în sferă, adică în imaginea panoramică. Şi uite aşa vă puteţi teleporta în mii de locuri din lume, imaginându-vă că staţi într-un punct fix şi vă puteţi îndrepta privirea oriunde împrejur. Aveţi în dreapta-sus controalele necesare navigării, dar puteţi folosi şi săgeţile.

img62

Dacă tot am intrat în Google Earth am dat o tură şi peste Cluj, sesizând că există o clădire realizată ca structură 3D. E vorba de Catedrala romano-catolică Sf. Mihail. Nu ştiu de cât timp este şi nici cât de multe clădiri sunt redate 3D în Google Earth. Oricum, nu cred că prea multe. Dar să sperăm că tinerii arhitecţi români vor adăuga (cât mai rapid) cât mai multe.

img63


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *