Vinerea neagră şi cupoanele


În SUA a început Black Friday – şi nu ţine peste tot o zi. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre această zi, eventual originile ei, consultaţi legătura spre Wikipedia tocmai dată. Dacă sunteţi pragmatici şi vreţi ideea principală atunci aceasta se sumarizează într-un cuvânt: reduceri. Este ziua în care mulţi americani îşi fac multe cumpărături, evident în parte vizând Crăciunul. Şi ce ne doare pe noi? Reducerile afectează produse şi servicii, iar uneori aceste produse pot să fie cărţi (ce se transmit prin curierat) sau programe (ce se descarcă) pe care le comandăm din SUA. O comandă făcută de oriunde din lume unui magazin care „respectă” Vinerea Neagră ar trebui logic să beneficieze de reducere (trebuie văzut… unii pun limitare: for US only, dar cei mai mulţi sunt interesaţi de vânzare în cantităţi mari şi gata). 

Un exemplu clasic este Amazon. Nu e vorba de reduceri (doar) la cărţi. Gama e foarte largă, iar un aparat foto digital cumpărat la 160usd în loc de 230usd… nu e puţin în termeni de reducere. După cum vedeţi mai sus, reducerile merg până la 65%. Dacă practicaţi cumpărături de Amazon, azi poate fi o zi bună. (Apropo: dacă printre cititori sunt persoane care cumpără cărţi de pe Amazon aş fi interesat să ne comunice experienţelelor. Primesc cărţile? În cât timp? Cât e taxa de transport? Abia aştept ca Amazon.ro să fie funcţional.) Dacă vă învârtiţi (nu în jurul axei) pe internet veţi găsi tot felul de situri ce oferă reduceri. De exemplu Corel are o Vinere Neagră prelungită până pe 30 noiembrie. Şi nu e o ofertă de ignorat.

De exemplu eu cochetez de ceva timp cu ideea de a-mi cumpăra Paint Shop Pro X2 Ultimate. Folosesc PSP de mulţi ani. Mi-am cumpărat licenţe legale de vreo două ori: cred că Paint Shop Pro 9 şi apoi Paint Shop Pro XI (ce folosesc şi acum). Apoi a apărut PSP X2 şi anul acesta PSP X2 Ultimate (cu alte cuvinte nu s-a mai investit prea mult în program). Noutăţile nu sunt teribile, dar eu ca şi client pot să fac upgrade în loc de cumpărare. Profitând de Vinerea Neagră pentru cine cumpără pentru prima oară, programul de 100usd e acum de 70usd, iar upgrade-ul nu e 60usd ci 50usd.

Şi aici îmi permit să mai introduc o noţiune. Ştiu că mulţi o cunosc, dar poate pentru unii va fi important de spus. Cupoanele!!! Nu e vorba de cupoanele de pensie ci cupoanele de reduceri. Înainte de a comanda produs sau serviciu asiguraţi-vă de vreun cupon, dacă există. Sunt multe situri cu cupoane pe internet, dar cel mai bine e să căutaţi cu Google. Să zicem că vreţi să cumpăraţi un pachet de hosting de la Media Temple – căutaţi media temple coupon. Uneori poţi să dai astfel de reduceri de la 5 la 50%! Şi lucrul se aplică pentru Paint Shop Pro. Aici de exemplu se găsesc cupoane pentru Corel. Unul dintre ele vă permite să cumpăraţi PSP X2 (atenţie, nu PSP X2 Ultimate) la… 40usd!!! Sau puteţi folosi cuponul a2zDeals şi aveţi 10% reducere pentru orice produs Corel. Mai jos vedeţi testul meu de comandă: pentru upgrade în loc de 50usd (49.99) cu acest cupon pot plăti 45usd (44.99). Google îmi zice că asta ar fi 134 lei. Nu e mult, nu? Mă voi mai gândi. (Scrie undeva că oferta e valabilă doar pentru rezidenţa în SUA, dar eu şi prima oară programul l-am cumpărat tot ca şi cum aş fi fost în SUA, cu adresă de România, şi nu am avut probleme. Repet: îi interesează să vândă!)

.

Bun. Chiar dacă nu vă interesează Paint Shop Pro (a fost doar studiu de caz) reţineţi că azi, ba chiar zilele acestea (în unele locuri), puteţi beneficia de reduceri pentru comenzi făcute în SUA (sau şi la magazine ruseşti ori arabe… dacă respectă însă Vinerea Neagră). Şi dacă citiţi acest articol când Vinerea Neagră a trecut, reţineţi măcar (dacă cumva e o noutate) căutarea şi folosirea cupoanelor. Pic cu pic, patriei snop…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. md75 spune:

  Experienta mea cu amazon.com – carti primite dupa 3 saptamani prin posta, la vama:

  March 19, 2008, 10 books
  Item(s) Subtotal: $118.72
  Shipping & Handling: $43.89
  4-for-3 Promotion: -$6.95
  Total Before Tax: $155.66
  Sales tax: $0.00
  Total for this Shipment: $155.66

  Singura neplacere a fost faptul ca nu le-am primit la Oficiul Postal de care apartin, ci a trebuit sa le ridic personal de la vama (Oficiul de la Gara de Nord Timisoara). Am platit vama 9%, cred ca a fost 33(40!) RON.

  Data viitoare cer sa le primesc prin curier, poate scap de drumul la vama. Nu sunt sigur daca si comenzile facute pe amazon.co.uk au acelasi regim (amandoua tarile fiind in UE), insa preturile erau mult mai mari in UK…

 2. radu.capan spune:

  Multumesc mult pentru impartasirea experientei cu Amazon.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *